Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Reakcije na govor predsjednika Busha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na obraćanje naciji predsjednika Georga W. Busha i njegove izjave kako će američka nazočnost u Iraku trajati i nakon njegova mandata američki političari su različito reagirali. Demokrati kritiziraju Busha i traže hitno povlačenje iz Iraka, a Republikanci podupiru Bushov plan i tvrde kako za uspjeh rata u Iraku još ima vremena.

Demokratski senator iz Delawarea Joseph Biden Bushov je plan nazvao 'bizarnim', jer mu je smisao, tvrdi, prebaciti probleme s ratom u Iraku na idućeg predsjednika, a ne ih rješavati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush: Vjerujte u snagu gospodarstva i napredak u Iraku Slika nije dostupna Bush će iskoristiti pravo veta na odluku Senata

'Sve ovo je nastavak grozne promašene politike. Tu nema nikakve strategije', rekao je.

Demokratska senatorica iz New Yorka Hillary Clinton kazala je kako se iz Bushova govora može vidjeti da će i iduće godine u Iraku biti isti broj američkih vojnika kao i prošle godine. 

'Za to je jednostavno prekasno i neprihvatljivo za Kongres i američki narod koji je izrazio snažnu želju da se naši hrabri vojnici vrate kućama', rekla je.

Cristopher Dodd, demokratski senator iz Connecticuta, Busha je prozvao da vrijeđa inteligenciju američkog čovjeka, dok je bivši demokratski senator John Edwards kazao da Bush inzistira na jedinoj strategiji koju je ikada imao - više vremena, više vojnika, više rata. 

>> Bush naredio postupno smanjivanje američke vojske u Iraku

'Sada, nakon što je general Patraeus izvijestio da pojačanja nisu polučila nikakav napredak prema političkom rješavanju problema, što predsjednik traži? Više vremena za pojačanja nešto naprave, a svi znamo da neće', rekao je Edwards.

Bivši republikanski gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani ocijenio je da je cilj misije u Iraku sigurnost te zemlje, te da se to može postići samo savezništvom protiv islamističkog terorizma. 

'U tome možemo biti uspješni. Ne vidim ništa dobro u ideji bježanja i povlačenja', rekao je.

Bivši republikanski guverner Massachusettsa Mitt Romney izjavio je da Bush razumije glavne američke ciljeve u Iraku, a osnovni je taj da 'Irak ne postane sigurno mjesto za al-Qaidu i džihadske teroriste'. 

'No, upravo će se to dogoditi ako na svoje dođu Hillary Clinton, Barack Obama i John Edwards', rekao je Romney, ističući da je prisutnost američkih snaga u Iraku osmjelila sunitske vođe da ustanu protiv al-Qaide, što smatra vrlo važnim napretkom.

I bivši republikanski senator iz Tennesseea Fred Thompson tvrdi da američke snage u Iraku svakoga dana pokazuju herojsku odlučnost za pobjedu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene