Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burna reakcija

"Jednom kada grad postane prostitutka, teško će ponovo postati djevica": Ravnateljica muzeja razbjesnila javnost, a imala je dobru namjeru

Turisti u Galeria dell'Accademia
Turisti u Galeria dell'Accademia Foto: Guliverimage
Voditeljica firentinskog muzeja Galleria dell'Accademia izjavila je u utorak da je Firenza postala "prostitutkom" aludirajući na sve veći problem nekontroliranog masovnog turizma. Nakon burne reakcije javnosti se ispričala.

"Jednom kada grad postane prostitutka, teško će ponovo postati djevica", riječi su kojima je Cecilie Hollberg, ravnateljica jednog od firentinskih muzeja, kritizirala masovni turizam koji se proširio gradom.

"Firenza je prekrasna i voljela bih da se ona vrati svojim građanima umjesto da ju uništi turizam", dodala je požalivši se na manjak trgovina na ulicama ispunjenim suvenirnicama.

Ravnateljica muzeja Galleria dell’Accademia, koji je dom Michaelangelovu Davidu, rekla je i da se boji da će uskoro biti prekasno spasiti grad osim ako se ne krene kontrolirati broj turista.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi rezultati Objavljena svjetska ljestvica korupcije, provjerite gdje se nalazi Hrvatska

Potaknula burne reakcije

Ministar kulture Gennaro Sangiuliano reagirao je na ovu izjavu rekavši da su to ozbiljne i uvredljive riječi za Firenzu, ali i cijelu Italiju. Zaprijetio je da će poduzeti pravne radnje te da će procijeniti sve prikladne mjere.

Zamjenica firentinskog gradonačelnika Alessia Bettini također se suprotstavila Hollberg. "Ako je Firenza prostitutka, jesu li Firentinci djeca prostitutke, a turisti njezini klijenti?", upitala je.

Bivši premijer Matteo Renzi, današnji firentinski senator, rekao je da bi se Hollberg "trebala ispričati ili dati ostavku".

Galerija se kao odgovor na ove reakcije kasnije ispričala. U pismu je Hollberg rekla da je "upotrijebila krive riječi o gradu koji voli".

"Namjeravala sam reći da bi Firenza trebala biti primjer ostatku Italije po sve savjesnijem turizmu", objasnila je. 

Pročitajte i ovo Potraga za avionom Earhart na dnu oceana VIDEO Istraživač tvrdi da je riješio jedan od najvećih misterija novije povijesti: "Teško me uvjeriti da smo pronašli bilo što drugo"

Nije jedina

Voditeljica Hollberg nije jedina koja je posljednjih godina izrazila zabrinutost, prenio je Guardian.

I drugi turistički gradovi zaštićenih povijesnih jezgri, poput Venecije, zabrinuti su zbog velikih turističkih gužvi koje traju gotovo cijele godine. 

Upravo je Venecija odlučila isprobati projekt kupnje ulaznica za ulazak u grad kako bi se lakše kontrolirao broj turista u gradskoj jezgri, s kojim namjerava započeti ovog travnja. Odluku je grad donio nakon što je UNESCO upozorio da bi Venecija mogla izgubiti svoj status kulturne baštine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene