Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi rezultati

Objavljena svjetska ljestvica korupcije, provjerite gdje se nalazi Hrvatska

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska je zabilježila rezultat kao i prethodne godine, a na globalnoj karti ima isti broj bodova kao i Malezija.

Transparency International objavio je u utorak svoje godišnje izvješće o korupciji u svijetu za 2023. godinu. Od 180 država Hrvatska je na 57. mjestu s 50 od mogućih 100 bodova. To nas stavlja na začelje Europske unije po percipiranoj stopi korupcije. 

Šestu godinu zaredom Danska se nalazi na čelu ove ljestvice s 90 bodova. Slijede Finska, Novi Zeland, Norveška, Singapur, Švedska, Švicarska, Nizozemska, Njemačka i Luksemburg. Najkorumpiranije države su Sirija, Venezuela i Somalija.

Ilustracija Indeks percepcije korupcije Foto: Transparency International

Korupcija u zapadnoj Europi i Europskoj uniji prema ocjeni Transparency Internationala sve je gora, a prvi put u više od desetljeća situacija se pogoršala. Ova regija i dalje ima najbolji rezultat u svijetu, ali nekoliko visoko rangiranih demokracija, kao što su Švedska, Nizozemska, Island i Ujedinjeno Kraljevstvo, zabilježilo je najniže rezultate u povijesti. U Europskoj uniji od Hrvatske su lošije samo Grčka s 49, Rumunjska s 46, Bugarska s 45 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sukob na rubu eskalacije Hoće li SAD prijeći crvenu liniju? Bijela kuća planira napad, očekuje se osveta za smrti Amerikanaca

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićena petorica Otkriveno tko je izrešetao i spalio šest osoba i ostavio ih da umru usred pustinje

Što se tiče naših susjeda i zemalja u okruženju, Italija i Slovenija dijele 42. mjesto te su zadržale svoju poziciju u odnosu na godinu ranije. Crna Gora je na 63. mjestu, Kosovo na 83., Albanija na 98., Srbija na 104. mjestu, a BiH na 108.

"Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj će se od vlastitog rada pošteno i mirno živjeti. U kojoj nositelji vlasti neće zloupotrijebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv korupcije, ali isto tako koji u ovoj izbornoj godini tu borbu neće koristiti isključivo za političke obračune kako bi došli na vlast ili ju očuvali", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene