Vladimir Putin u Parizu (Foto: AFP)
Vladimir Putin u Parizu (Foto: AFP) Foto: Afp

Trump je prošlog mjeseca rekao da će se Washington povući iz Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) jer ga Rusija krši.


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da Moskva želi obnoviti dijalog s SAD-om o hladnoratovskom nuklearnom sporazumu, objavile su ruske novinske agencije.

Vezani članci Donald Trump Sve Trumpove besmislice: Pije lijek za malariju, zaštitna maska mu ne treba, Amerikancima savjetuje da piju sredstva za čišćenje... Američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: AFP) Uvertira u sastanak u Argentini: Poznato mjesto i vrijeme susreta Trumpa i Putina

Američki predsjednik Donald Trump prošlog je mjeseca rekao da će se Washington povući iz Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) jer ga Rusija krši, nakon čega je Moskva zaprijetila odmazdom.

Govoreći za televiziju RT iz Pariza, Putin je rekao da bi se mogao sastati s Trumpom na marginama summita G20 u Argentini.

Trump je objavio da SAD izlazi iz INF-a kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5000 km, koji je 1987. sklopio s Rusijom.

Putin je potom ocijenio da će povlačenje SAD-a iz sporazuma dovesti do "utrke u naoružavanju" i do "iznimno opasne" situacije.

Putin kaže da je imao dobar razgovor s Trumpom u Parizu, nisu razgovarali o sporazumu o nuklearnom oružju

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je imao "dobar" razgovor s američkim kolegom Donaldom Trumpom u nedjelju u Parizu, u prigodi obilježavanja obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, na kojem međutim nisu razgovarali o sporazumu o nuklearnim projektilima iz kojega se Washington namjerava povući.

"Da", odgovorio je Putin kada ga je novinar upitao je li uspio razgovarati s Trumpom, objavila je ruska novinska agencija Ria Novosti. "Dobar", dodao je ruski predsjednik na pitanje kakav je bio razgovor.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su se dvojica čelnika dogovorila da će se opširnije razgovarati u prigodi održavanja susreta na vrhu G20 planiranog krajem studenog u Argentini.

Agencija Interfax je navodeći glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova javila kako Trump i Putin nisu razgovarali o važnom sporazumu o projektilima iz doba Hladnoga rata iz kojega se SAD planira povući te da dvojica predsjednika nisu razmotrili nikakva konkretna pitanja. (Hina)