Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu u Beču da su američki planovi za razmještanje elemenata proturaketnog štita u Europi "štetni", te da će postavljanje tih elemenata izazvati utrku u naoružanju, javile su svjetske novinske agencije.


"Mi vjerujemo da je to apsolutno štetna stvar za kojom ne postoji realna potreba ni u Europi niti u svijetu. Što se to negativno događa u istočnoj Europi da bi ju se napunilo s novim naoružanjem?", upitao je Putin, koji boravi u službenom posjetu Austriji, na konferenciji za novinare u Beču nakon razgovora s austrijskim predsjednikom Heinzom
Fischerom.

Vezani članci Slika nije dostupna Radarski štit: NATO skeptičan oko ruskog prijedloga Slika nije dostupna Dogovorili se Bush i Putin?

Putin i Fisher ocijenili su da su bilateralni odnosi između dvije
zemlje odlični.

Rusija i Austrija imaju slične poglede na mnoge europske i
međunarodne probleme, istaknuo je Putin.

"Razmjena mišljenja je pokazala da pristupi Rusije i Austrije
europskom i globalnom razvoju imaju puno toga zajedničkog".

Putin je rekao da Moskva i Beč "žele da međunarodna zajednica udruži napore u sprječavanju širenje oružja masovnog uništenja kao i u rješavanju regionalnih sukoba".

Prema njegovim riječima, europski partneri Rusije moraju se
osloboditi svojih "fobija iz prošlosti".

"Uvijek smo imali poteškoća u odnosima s bliskim susjedima. Kada sada razmišljam o tome, rekao bih da za to također možemo okriviti Sovjetski Savez. 

Međutim, naši se partneri moraju osloboditi fobija iz
prošlosti, a za to će trebati neko vrijeme".

On je također rekao da ne misli da "postoje problemi s EU-om". 

Prema njegovim riječima, brzom razvoju odnosa s EU-om ne doprinosi to što je Bruxelles probleme Rusije sa pojednim članicama Unije stavio na europsku razinu.

Na konferenciji za novinare Putin se zahvalio Austrijancima na
poštivanju grobova više od 96.000 ruskih vojnika, koji su, kako je rekao, za vrijeme Drugog svjetskog rata pomogli stanovništvu Austrije da se oslobodi fašizma.

U središtu Beča nalazi se spomenik palim ruskim borcima koji će Putin posjetiti u četvrtak na kraju svog službenog posjeta Austriji.