Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je na marginama summita G8 kako bi Sjedinjene Države i Rusija mogle zajedno upotrebljavati radarski sustav u Azerbejdžanu i razvijati raketni štiti koji bi pokrivao cijelu Europu.


'Možemo to učiniti automatski pa cijeli sustav neće pokrivati samo dio Europe, već cijelu Europu, bez iznimke', prenose ruske agencije Putinove riječi nakon sastanka s američkim predsjednikom Georgeom Bushem u Njemačkoj.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin: Moskva će okrenuti rakete prema Ukrajini, Poljskoj i Češkoj Slika nije dostupna Juščenko: Ukrajina neće imati NATO-ve baze na svom teritoriju

Prihvati li Washington taj prijedlog, Rusija neće morati okrenuti rakete prema Europi čime je zaprijetila kao odgovorom na američki prijedlog postavljanja raketnoga štita u Češkoj i Poljskoj, rekao je Putin.

Prema Putinovim riječima, SAD i Rusija ne bi imali nikakvih problema kad bi otvoreno surađivali na spornom pitanju proturaketne obrane. 

Putin je Americi ponudio zajedničku upotrebu radarske postaje u Azerbejdžanu uz objašnjenje da se tako jamči bolja zaštita od iranske raketne prijetnje nego što to čini američki plan raketnoga štita u srednjoj Europi.

Ruski i američki diplomati kažu da je Putin to predložio Bushu na bilateralnim razgovorima za boravka na summitu G8 u Heligendammu. Ta baza u Azerbejdžanu trenutačno je iznajmljena Rusiji.

Bush Putinovu ponudu nazvao zanimljivom

Predsjednik George W. Bush nazvao je 'zanimljivim' prijedlog Vladimira Putina da se radarski sustav u Azerbejdžanu koristi umjesto planiranog američkog proturaketnog štita u srednjoj Europi.

Blizak savjetnik predsjednika Busha, Steve Hadley, dodao je da su se dvojica predsjednika dogovorila da će osnovati stručnu skupinu radi proučavanja 'mogućih rješenja'.

'Doista je prerano da bismo mogli reći što će od toga biti', rekao je u telefonskom razgovoru.

Bush je rekao Putinu: 'Stavimo sva moguća rješenja na stol i zatražimo od stručnjaka da ih prouče'.

Američki projekt proturaketnog štita u Europi predviđa postavljanje radara u Republici Češkoj i raketnih presretača u Poljskoj. Zbog njega su se zategnuli odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije koja u tom planu vidi prijetnju za svoju sigurnost.