Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer danas je u Bruxellesu bio suzdržan glede prijedloga ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi se radari za američki "raketni štit" mogli smjestiti u Azerbajdžanu.


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jučer na marginama summita G8 Američkom predsjedniku Georgeu Bushu da bi SAD i Rusija mogle zajedno upotrebljavati radarski sustav u Azerbejdžanu i razvijati raketni štit koji bi pokrivao cijelu Europu.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa'' Kolinda Grabar-Kitarović Državni vrh podržava ideju da se bivša predsjednica kandidira za glavnu tajnicu NATO-a: ''Možda je čak prekvalificirana...''

"Mislim da je to preblizu kritičnim državama o kojima smo govorili", kazao je glavni tajnik. "Raketni štit" bi trebao biti proturaketni sustav kojim bi se, kako to tvrde američki izvori, štitila Europa od mogućih napada s područja Irana i Bliskog istoka.

"Međutim, još je prerano za moj konačan sud. Uvijek je korisno kad dva predsjednika konstruktivno razgovaraju o ovoj temi", dodao je on.

U međuvremenu su azerbejdžanske vlasti rekle kako su spremne na razgovore o tome da se u vojnoj bazi, koja je sada iznajmljena Rusiji, smjesti radar iz sustava "raketnog štita",