Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin ne namjerava imenovati nasjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na godišnjoj tiskovnoj konferenciji u Kremlju kako ne planira imenovati svog nasljednika na dužnosti predsjednika nakon što mu završi drugi uzastopni mandat u ožujku 2008. godine, javili su ruski mediji.

'Neće biti nasljednika. Biti će kandidati za dužnost predsjednika', rekao je Putin. 'Zadaća vlasti je osigurati da izbori budu demokratski'.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Dodao je kako će svoje simpatije dati nekom od predsjedničkih kandidata, ali tek u predizbornoj kampanji.

Rekordni broj od 1.232 novinara akreditirao se za godišnju tiskovnu konferenciju Putina, šestu otkad je uveo godišnji ritual 2001. godine. Ovogodišnja konferencija pobila je rekord u trajanju budući da je Putin odgovarao na novinarska pitanja 3 sata i 32 minute, a odgovorio je na 69 pitanja.

Putin je odbacio tvrdnje da Rusija koristi svoje velike energetske zalihe kao političko oružje. Isporuka ruske nafte zapadnoj Europi bila je prekinuta nekoliko dana prošlog mjeseca zbog spora oko cijena s Bjelorusijom, kroz čiji teritorij prolazi naftovod, a početkom 2006. godine bila je smanjena isporuka plina Europi zbog sličnog spora s Ukrajinom.

'Nama stalno predbacuju da Rusija koristi svoje stare i nove
ekonomske napore kako bi postigla svoje vanjskopolitičke ciljeve, a to nije tako'. Ponovio je kako je Rusija podigla cijene jer želi poštene cijenu za svoju naftu i plin nakon što ih je godinama isporučivala bivšim sovjetskim susjedima po cijenama manjoj od tržišne vrijednosti.

'Mi nismo obavezni subvencionirati gospodarstva drugih zemalja', istaknuo je. 'Nitko to ne radi, pa zašto onda to traže od nas?'.

Putin je istaknuo da je, iako je ruski BDP dostigao trilijun američkih dolara prošle godine, još uvijek glavni prioritet poboljšati životni standard i smanjiti razlike u dohocima.

'Sve se mora podrediti rastu životnog standarda i kvaliteti života', istaknuo je.

Također je naglasio kako smatra svojim glavnim uspjehom tijekom dva predsjednička mandata ponovnu uspostavu teritorijalne cjelovitosti Rusije, jačanje političkog sustava i gospodarski rast.

Što se tiče odnosa između Rusije i Gruzije, izrazio je nadu da će povratak ruskog veleposlanika u Gruziju biti prvi korak u rješavanju problema između dviju zemalja.

Komentirajući planove Washingtona da postavi elemente proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, Putin je istaknuo kako ruski vojni stručnjaci 'ne vjeruju da je svrha raketnih obrambenih sustava koji će biti postavljeni u istočnoj Europi ukloniti prijetnju iz Irana ili nekih terorista'. Rekao je da Iran nema rakete koje mogu doseći Europu.

'Mi smatramo takve tvrdnje neutemeljnima, a one se tiču nas i izazvat će odgovarajuću i učinkovitu reakciju s naše strane', kazao je.

Putin smatra da nema nikakvih dokaza bilo kakve zavjere protiv Rusije u nizu posljednjih ubojstava, uključujući ubojstvo novinarke Ane Politkovskaje i bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka. Smrt Politkovskaje i Litvinenka izazvala je glasine kako su ta ubojstva izvršena da bi se ušutkali protivnici Kremlja ili kako bi ga se diskreditiralo.

Što se tičke Litvinenka, koji je umro od trovanja radioaktivnim polonijem u Londonu krajem prošle godine Putin je ustvrdio kako Litvinenko nije imao pristup nikakvim državnim tajnama i nije imao razloga bježati iz Rusije. Također je izjavio kako će Rusija napraviti sve da bi zaštitila novinarsku profesiju.

Putin je rekao da očekuje da će Iran ponovno uspostaviti odnose s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju te da će ukloniti bilo kakve sumnje u svrhu svog nuklearnog programa.

Govoreći o širenje raznih vojnih i političkih blokova, uključujući
NATO, Putin je ustvrdio kako to neće pridonijeti jačanju globalne sigurnosti.

Istaknuo je da poštuje ljudska prava i slobode, ali se našalio da je pitanje homoseksualaca povezano s demografskim problemom u zemlji.

Što se tiče korupcije, predsjednik je rekao da je najbolji način
borbe protiv te pošasti razvoj građanskog društva i sloboda medija.

'Kao i svaki čovjek i ja sam ponekad loše volje, a tada nastojim popričati sa svojom kujicom Koni. Ona daje dobre savjete', rekao je Putin odgovarajući u šali na pitanje novinara je li nekad neraspoložen. Također je izjavio da mu raspoloženje popravljaju stihovi Omara Khayyama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene