Sirija nakon potresa
Sirija nakon potresa Foto: Afp

Dva zrakoplova s pomoći Europske unije žrtvama razornog potresa, koji je početkom veljače pogodio Tursku i Siriju, sletjela su u nedjelju u Damask, objavila je Europska komisija.


Europska komisija je objavila da su u nedjelju sletjeli prvi zrakoplovi s pomoći žrtvama pogođenima potresom u Turskoj i Siriji.

Radi se o prvim zrakoplovima u humanitarnom zračnom mostu za Siriju, a dostavili su šatore za zimu, opremu za skloništa i grijače, priopćila je Komisija.

Planira se i slanje dodatne pomoći zrakoplovima u Damask. Zrakoplovi su prevozili zalihe iz skladišta EU-a u Dubaiju i Brindisiju.

Vrtača u Karapinaru VIDEO Izgleda poznato? Divovski krater zjapi u Turskoj - 37 metara širok, 12 metara dubok: Stručnjak objasnio ima li veze s potresom

Pomoć je namijenjena sirijskom stanovništvu u područjima pod kontrolom vlade predsjednika Bašara al-Asada i u područjima koja nisu pod vladinom kontrolom.

U priopćenju se naglašava da EU donira humanitarnu pomoć svim stranama u Siriji "na temelju humanitarnih principa nepristranosti i neutralnosti".

Posljedice potresa u Turskoj i Siriji - 11 Smrt, bolest i očaj, ali jednom će trebati prekinuti tu jezivu noćnu moru: Grad je nakon potresa dobio novu priliku za život

Komisija je rekla da će ukupno 420 tona pomoći biti prebačeno zračnim putem, od čega 225 tona u vrijednosti od 1.1 milijun eura iz Europskog kapaciteta za humanitarni odgovor.

Ostatak je ponudilo 15 država članica EU-a nakon aktivacije Mehanizma civilne zaštite EU-a 8. veljače. Donacije uključuju šatore, krevete, deke, grijalice, higijenske pakete, generatore, hranu i medicinske potrepštine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju