Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko se sjeća rupa na Baniji?

VIDEO Izgleda poznato? Divovski krater zjapi u Turskoj - 37 metara širok, 12 metara dubok: Stručnjak objasnio ima li veze s potresom

Ogromne rupe na Baniji nastale nakon potresa mnogima su se usjekle u pamćenje. Pozornost ovih dana privlači divovski krater u Turskoj, koju je, kao i Siriju, početkom mjeseca pogodio razoran potres u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi.

Ogromna rupa promjera 37 metara i dubine 12 metara nastala je 24. veljače ove godine u Karapinaru, gradu u turskoj regiji Konya.

Veza između potresa i rupe zasad nije utvrđena. Profesor Fetullah Arik s Tehničkog sveučilišta u Konyi kaže: ''Došli smo ispitati o čemu se radi, no nismo mogli povezati potres koji je bio ovdje ili onaj koji je udario 6. veljače s nastankom ove rupe.''

''Nastala je oko 20 dana nakon jakih potresa, tako da nije povezano s njima. Ako je trebalo doći do takvog urušavanja tla, to bi se dogodilo kada se tlo treslo, a to ovdje nije bio slučaj'', kazao je Arik, piše westobserver.com prenoseći TRT Haber.

''Ako je vrtača spremna za kolaps, tada bi potres mogao biti jedan od tih čimbenika kolapsa. Drugim riječima, gotova vrtača može se urušiti trešnjom. Postoje mjesta na svijetu koja imaju slične odnose, ali usporedili smo potrese u ovoj regiji s vrtačama općenito i nismo uspjeli uspostaviti značajnu vezu'', kazao je Arik.

Pročitajte i ovo Posljedice potresa u Turskoj i Siriji - 11 U slavu i spomen žrtvama Smrt, bolest i očaj, ali jednom će trebati prekinuti tu jezivu noćnu moru: Grad je nakon potresa dobio novu priliku za život

Pročitajte i ovo Rupa u zemlji u Chileu ponor dubok 200 metara VIDEO Otvorila se ogromna rupa u zemlji: "Jako smo zabrinuti. Ovo još nikada nismo vidjeli"

Mehmet Yapar, koji živi na visoravni Hacı Seyit, potvrdio je da su se takve vrtače oduvijek stvarale u Karapınaru i rekao da je sada nova velika rupa nastala na polju njegova susjeda.

Da vrtače na ovom području nisu nikakva novost, pokazuju i snimke turskih medija koji su o njima izvještavali i prethodnih godina, kao što je ova na snimci iz 2018. godine.

Rupe u Turskoj mnoge bi mogle podsjetiti na one koje su nastale u Mečenčanima kraj Petrinje nakon potresa na Baniji, a koje su veze s potresom imale samo u smislu da je on ubrzao njihovo otvaranje.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene