Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problematična "Balkanska ruta"

Mađarska predsjednica i Vučić obišli granični prijelaz: Razgovarali o migrantima, tema bila i Hrvatska

Susret na srpsko-mađarskoj granici
Susret na srpsko-mađarskoj granici Foto: Afp
Predsjednica Mađarske Katalin Novak i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorili su u četvrtak, prigodom susreta na srpsko-mađarskoj granici, na povećan priljev ilegalnih migranata i najavili uvođenje novih mjera kojima će bolje zaštiti granicu Europske unije (EU).

"Granica je naša sigurnost, osigurava naš teritorij. To je ujedno granica EU. Ako zajedno branimo ovdje granicu onda branimo Europu, mir i sigurnost građana EU", poručila je Novak u izjavi novinarima, prenijela je agencija Tanjug.

Dodala da je do sada zabilježeno 271.000 spriječenih ilegalnih pokušaja prelaska granice i da je u 90 posto slučajeva riječ migrantima koji stižu iz Srbije.

U kontekstu jačanja vanjskih granica EU izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatska primljena u šengensku zonu, ali i da žali što to pravo nisu ostvarile Bugarska i Rumunjska jer bi se tako efikasnije branile granice Unije od migranata.

"Drago nam je što će se Hrvatska priključiti, jer je to nama kao susjednoj zemlji važno. Pozdravljam tu odluku, ali ne radujem se što Rumunjska i Bugarska trebaju i dalje čekati", kazala je ona.

Pročitajte i ovo Vjosa Osmani u jeku napetosti Kosovo potpisalo pristupnicu za članstvo u EU-u: "Povijesni dan za sve koji su žrtvovali živote i bili suočeni s genocidom i okupacijom"

Do susreta predsjednice Mađarske i predsjednika Srbije, kojima se pridružio bivši češki premijer Andrej Babiš, došlo je kod srpsko-mađarskog graničnog prijelaza Kelebija-Tompa, koji je više puta bio pod pritiskom velikog broja ilegalnih migranata.

Srbija ukinula slobodne vize za četiri zemlje

Aleksandar Vučić je s tim u vezi rekao da je Srbija do sada ukinula slobodne vize za četiri zemlje - Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju.

Naveo je kako je riječ o usklađivanju s onim što EU zahtijeva od Srbije, te da će se i dalje poduzimati mjere u suradnji "s kolegama iz Austrije i Mađarske".

Najavio je da Srbija ojačati svoju granicu prema Sjevernoj Makedoniji, a kasnije i ka Bugarskoj "jer imamo ove godine četiri puta povećan priljev ilegalnih migranata s teritorija Sjeverne Makedonije i 3,6 puta povećan s teritorija Bugarske".

Potrebno uskladiti vizni režim

EU je u prosincu poručila da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju uskladiti vizni režim za građane takozvanih trećih zemalja kako bi se svi zajedno izborili s neregularnom migracijom.

Pročitajte i ovo Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste TENZIJE NA BALKANU U Beogradu se okupili prosvjednici, nose srpske i kosovske zastave te viču: "Kosovo je srce Srbije"

"Usklađivanje viza je obvezno. Nezamislivo je i neprihvatljivo da naši partneri iz Zapadnog Balkana imaju bezvizni aranžman s trećim zemljama, čiji građani koriste pravne praznine kako bi ušli na teritorij EU", izjavio je potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, nadležan za promicanje europskog načina života, prenijeli su europski mediji 5. prosinca.

Zbog rastućeg broja migranata koji koriste "Balkansku rutu", Europska komisija je u listopadu upozorila da bi se Srbija mogla suočiti sa suspenzijom bezviznog režima ako ne uskladi svoju viznu politiku za treće države s politikom EU.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene