Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predloženo i uvođenje viza

Usvojena rezolucija: "Spriječite ulazak Srbije u EU jer potkopava njenu politiku"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Nizozemski zastupnički dom želi nametanje strožih pravila za pristupanje Srbije Europskoj Uniji zbog bliskih veza s Rusijom. U zastupničkom prijedlogu koji su prihvatili i vladajući i oporbeni političari stoji da Srbija oglušivanjem na sankcije potkopava politiku EU-a. Predloženo je i da se ponovno uvedu vize građanima Srbije.

Većina zastupnika u nizozemskom Zastupničkom domu želi da se Europskoj komisiji omogući više ograničenja kojima bi mogla spriječiti ulazak Srbije u Europsku uniju.

Prijedlogom se poziva Bruxelles da osmisli novu proceduru za prijem zemalja kandidata za članstvo u EU. Kako bi konkretno djelovale u ovom slučaju, trebalo bi biti moguće nametnuti sankcije državama kandidatima za članstvo koje se nedovoljno pridržavaju vanjske politike EU. Zastupnički dom predlaže da im se tada zamrzne proces pristupanja Uniji.

Pročitajte i ovo Grupa Wagner Znakovit izbor vođe Wagnerovci u Srbiji otvorili centar pa zaprijetili: "Obračunat ćemo se s ruskim liberalima"

Stranke navode da je vanjska politika Srbije još prošle godine bila 64 posto usklađena s onom u EU, ali će ta usklađenost 2022. pasti za cijelih 20 posto.

Osim toga, Srbija sve više potkopava politiku EU podržavajući Rusiju i ne surađujući s europskim sankcijama, stoji u prijedlogu.

"Zbog zločinačkog rata koji je Rusija započela protiv Ukrajine, važnije je nego ikad da zemlje kandidati i države članice EU podupiru politiku EU", član parlamenta i podnositelj prijedloga Jeroen van Wijngaarden.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović NA SAMITU U TIRANI Vučić "čestitao" reporterki i urednici Dnevnika Nove TV na pobjedi Vatrenih nad Japanom, pogledajte što joj je kazao

Srbija je jedina zemlja u Europi uz Bjelorusiju koja ne podržava europske sankcije protiv Moskve od početka invazije na Ukrajinu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije je međunarodni pritisak da se podrže sankcije nazvao lovom na vještice, prenosi nizozemski portal NRC.

Van Wijngaarden je zbog nepoštivanaj direktiva EU iznio još jedan, radikalniji prijedlog - uvođenje viza za stanovnike Srbije, međutim on nije podržan u Zastupničkom domu. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene