Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potraga za odbjeglim haškim bjeguncem Župljaninom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zahtjev tužitelja za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića u srijedu je u Nišu i okolici počela potraga za odbjeglim haškim bjeguncem Stojanom Župljaninom, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.

"Jučerašnja akcija potrage za Stojanom Župljaninom bila je jedna od najvećih do sada. Dojave su bile ozbiljne i ima indicija da je Župljanin bio tamo, ali akcija nije urodila plodom", kazao je Vekarić gostujući u emisiji "Kažiprst" Radija B92. On je dodao da je ta akcija bila "jedna od najvećih", da će biti nastavljena i da je ona potvrda da Akcijski tim za okončanje suradnje s Haškim sudom svoj posao obavlja, bez obzira na politiku i na predizborno vrijeme u Srbiji.
"Slične akcije potrage za haškim optuženicima obavljaju se gotovo svakodnevno, ali mimo očiju javnosti", kazao je Vekarić, dodajući da sve nadležne službe odgovorno rade na pronalaženju odbjeglih haških optuženika, ali da postoje "određene političke struje" koje se tome protive.

Pročitajte i ovo Marijana Franjić Potraga Jeste li je vidjeli? Četvrti dan traga se za ženom koja je nestala u Virovitici Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

"Ako neke političke struje budu došle na vlast, pojedini haški optuženici mogli bi postati i načelnici Generalštaba (Vojske Srbije)", upozorio je Vekarić, koji je, odgovarajući na pitanje o tome na koga točno misli, rekao samo da je riječ o "najvećoj političkoj stranci" u Srbiji.

Da je akcija potrage za Župljaninom provedena, potvrdio je dnevniku "Danas" od četvrtka i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić, koji je - unatoč svojoj nedavnoj izjavi da "izručenja haških bjegunaca nisu realna prije izbora" 11. svibnja - kazao da je "izvedena opsežna akcija u okolini Niša na osnovi više pouzdanih dojava o kretanju tog haškog optuženika, dostavljenih Akcijskom timu".

Prema optužnici Haškog suda, Župljanin se tereti da je kao načelnik Centra službe sigurnosti u Banjoj Luci bio odgovoran za planiranje i vođenje svih operacija policije i za ratne zločine koje su postrojbe policije na tom području počinile nad Bošnjacima i Hrvatima za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Osim Župljanina, Haški sud od Srbije traži izručenje još dva odbjegla haška optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene