Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Portugal u nedjelju od Njemačke preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, a prvi prioritet Lisabona bit će usuglašavanje teksta novog ugovora Unije, čiji su obrisi dogovoreni tijekom njemačkog predsjedništva.


Portugal je najavio da će uz reformu europskih institucija među prioritetima biti i proširenje, a upravo te reforme olakšavaju izvršenje preuzetih obveza u procesu proširenja.

Vezani članci Koronavirus u Portugalu Virus se ubrzano širi: Opet su uveli policijski sat, čak i u glavnom gradu Portugal, ilustracija Delta soj luduje pa europske zemlje obaraju crne rekorde: Dok jedna ima više od 26.000 novozaraženih, druga vratila na snagu stroge mjere

Portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado posjetio je Zagreb sredinom svibnja kada je izjavio da će njegova zemlja "intenzivno raditi na otvaranju novih poglavlja i davanju novog impulsa pregovorima između Hrvatske i EU-a".

Prioritet svih prioriteta bit će zaključivanje novog ugovora, u kojem će biti preuzeta glavnina odredbi iz propalog ustava. Novi ugovor treba omogućiti lakše funkcioniranje Unije i ukloniti institucionalne prepreke za proširenje. 

U njemu će se zadržati inovacije iz propalog ustava, između ostaloga, uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a s dvoipolgodišnjim mandatom, uvođenje funkcije Visokog predstavnika EU-a za vanjske odnose i sigurnost, koji će ujedno biti i potpredsjednik Komisije, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom.

Na zadnjem summitu EU-a dogovoren je jasan i precizan mandat za Međuvladinu konferenciju koja je zadužena za redigiranje teksta ugovora. Međuvladina konferencija bit će otvorena 23. srpnja u Bruxellesu, a posao bi trebala dovršiti do sredine listopada, kako bi novi ugovor mogli potvrditi čelnici zemalja članica na summitu 18. i 19. listopada u Lisabonu.

Obrisi novog ugovora već su dogovoreni, ali to još nije gotov proizvod po sistemu "ključ u ruke", nego je zapravo "roh-bau" s visokim stupnjem dovršenosti. U kojoj će mjeri dovršenje konstrukcije biti lagan posao ovisi o tome koliko će se zemlje članice pridržavati dogovorenog mandata. Već postoje naznake da bi Poljska, koja je najzaslužnija za dramatični tijek zadnjeg summita, mogla ponovno otvoriti neka pitanja.

Varšava sada tvrdi da je na summitu dogovoren mehanizam koji omogućava odgodu donošenja odluka čak do dvije godine. Riječ je o mehanizmu poznatom kao "kompromis iz Ioaninne", koji omogućava skupini zemalja kojoj nedostaje samo nekoliko glasova za blokadu neke odluke da odgodi tu odluku i da se rasprava nastavi. U takvim slučajevima Vijeće je dužno učiniti sve da se dođe do zadovoljavajućeg rješenja "u razumnom roku", a "razumni rok" prema europskim dužnosnicima traje tri ili četiri mjeseca, odnosno do prvog sljedećeg summita EU-a.

Međutim, poljski premijer Jaroslaw Kaczynski sada tvrdi da je sa svojim europskim partnerima postigao usmeni dogovor, prema kojem se u takvim slučajevima za traženje zadovoljavajućeg rješenja ostavlja rok od dvije godine, što je skoro ravno pravu na veto. "To pitanje trebamo konačno riješiti na Međuvladinoj konferenciji", rekao je poljski premijer Jaroslaw Kaczynski.

Portugal ni u kojem slučaju ne želi otvarati pitanja koja su već dogovorena konsenzusom svih zemalja članica.

Portugalski premijer Jose Socrates izjavio je u Lisabonu da se ovdje radi o "nesporazumu". "Znam što je odlučeno na zadnjem summitu u Bruxellesu. Postigli smo jasan i precizan mandat i vjerujem da će ovaj nesporazum biti brzo otklonjen".

Slogan portugalskog predsjedništva glasi "Jača Unija za bolji svijet".