Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od ukupno njih 720

Preko infleuncera i poljoprivrednika do osuđenika: Ovo su 23 "najluckastija" zastupnika Europskog parlamenta

Najluckastiji Europarlamentarci
Najluckastiji Europarlamentarci Screenshot
Aktualno Galerija Sarah Knafo Sarah Knafo Foto: Afp Petras Grazulis Petras Grazulis Foto: Alfredas Pliadis via Guliver Grzegorz Braun Grzegorz Braun Foto: Afp Milan Mazurek Milan Mazurek Foto: Afp +18 Petr Bystron Galerija 1/23 >>
Među 720 zastupnika u novom sazivu Europskog parlamenta našlo se ponešto influencera i poljoprivrednika kao i osuđenika. Ovo je lista od njih 23 koji su dospjeli na listu najluckastijih.

Poznato je svih 720 zastupnika koji će sljedećih pet godina zasjedati Europskim parlamentom i određivati zakone za cijelu Europsku uniju. I dok je u Hrvatskoj najviše rasprave pokrenuo novi europarlamentarac Stephen Nikola Bartulica kojeg je u izbornoj noći u stožer Domovinskog pokreta u Ferrariju dovezao optuženik za pokušaj ubojstva, Politico je predstavio svoju listu 23 najluckastijih novih zastupnika. 

Brojka 23 simbolična je budući da je toliko zastupnika dovoljno da se formira politička skupina u Europskom parlamentu. Osim tog uvjeta, bitno je da europarlamentarci dolaze iz najmanje sedam različitih država.

1) Fidias Panayiotou dolazi s Cipra te mu je prošle nedjelje s glasovima pripomoglo to što na svojem YouTube kanalu ima više od dva milijuna pretplatnika. Ovaj 25-godišnjak ima nekoliko viralnih videa iza sebe, između ostalog video koji se zove "Natjerao sam Elona Muska da me zagrli" i "Živio sam na aerodromu sedam dana". U Europskom parlamentu planira biti nezavisan te je rekao da planira oformiti vlastitu stranku. 

Najluckastiji Europarlamentarci Fidias Panayiotou Foto: AP Photo/Petros Karadjias via Guliver

2) Galato Alexandraki je 76.godišnja umirovljena stočarka kojoj je glavni posao prije odlaska u Bruxelles bio vođenje mesnice u Alexandroupolisu na sjeveru Grčke. Toliko je poznata da je prikupila dovoljno glasova bez da je dala ijedan intervju, a također je zanimljivo da internetu nema niti jedne njezine slike. 

Pročitajte i ovo Ruski zrakoplov SU-24 istočno od otoka Gotland Švedska digla borbene avione, Rusija je narušila njihov zračni prostor

3) Treća na ovom popisu je Ilaria Salis, talijanska učiteljica i antifašistička aktivistica koja je u svibnju puštena iz mađarskog zatvora u kojem je bila nakon što je navodno pokušala ubiti sudionike desničarskog skupa u Budimpešti. Nakon što se u sudnici pojavila s lisicama na rukama i nogama podršku su joj dali iz talijanskog Saveza zelenih i ljevice (AVS) na čijoj je listi i osvojila mjesto u EU parlamentu. 

Najluckastiji Europarlamentarci Ilaria Salis Foto: Afp

4) Sljedeći na listi je bivši litvanski zastupnik Petras Gražulis koji je prošle godine dobio zabranu kandidiranja za političke dužnosti nakon što je glasao umjesto drugog zastupnika u parlamentu. Osim toga Gražulis je u Litvi poznat po neukusnim komentarima protiv LGBT zajednice zbog čega ga očekuje i suđenje. 

Najluckastiji Europarlamentarci Petras Grazulis Foto: Alfredas Pliadis via Guliver

5) Afroditi Latinopoulou koja je dobila ime po grčkoj boginji ljepote, izbačena je iz grčke Nove demokratske stranke nakon što se izrugivala televizijski voditeljici zbog njezinog izgleda. Svoje mjesto u EU parlamentu osvojila je kao pripadnica stranke Glas razuma koja se zalaže za ukidanje poreza ženama koje imaju četvero ili više djece. 

Najluckastiji Europarlamentarci Afroditi Latinopoulou Foto: Screenshot/Instagram

Pročitajte i ovo Lopata, ilustracija Pored Dugog Sela Pijan lupao lopatom po autu i pokušao ubiti člana obitelji: Policija objavila detalje

6) Sljedeći na popisu je poljski zastupnik ekstremno desne stranke Konfederacija - Grzegorz Braun. U svojoj zemlji je poznat po uništavanju religijskih simbola pa je tako prošle godine vandalizirao božićno drvce ukrašeno kuglicama sa zastavama Europske unije i Ukrajine.

Najluckastiji Europarlamentarci Grzegorz Braun Foto: Afp

7) 31-godišnja Sarah Knafo pripadnica je francuske stranke Reconquest zajedno sa svojim 65-godišnjim dečkom - francuskim vatrogascem Ericom Zemmourom. Inače, na istoj listi se nalazi i nećakinja Marine Le Pe - Marion Maréchal.

Najluckastiji Europarlamentarci Sarah Knafo Foto: Afp

8) Još jedan influencer na listi je španjolski Alvise Pérez koji je prethodno bio član liberalno demokratske britanske stranke. Sada mu je u cilju uništiti trenutni sustav i zamijeniti ga novim. Osim po profilima na brojnim društvenim mrežama, poznat je i prosvjedima protiv abortusa i planovima za otvaranje najvećeg europskog zatvora. 

Najluckastiji Europarlamentarci Alvise Pérez Foto: Screenshot/Instagram

9) Češki zastupnik Filip Turek želi zaustaviti uvođenje eura u Češku ali je u svojoj zemlji puno poznatiji po kampanji na društvenim mrežama. Naime, Turek želi poništiti zabranu automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Najluckastiji Europarlamentarci Filip Turek Foto: Michal Krumphanzl/CTK via Guliver

Pročitajte i ovo Ilustracija utvrđuje se identitet Užas na Trešnjevci: Policija pronašla mrtvo tijelo muškarca

10) Sibylle Berg članica je njemačke satirične stranke Die Partei te je prije odlaska u Bruxelles radila kao spisateljica i dramaturginja. Fanove je razočarala rekavši da ne planira ubrzo objaviti novu knjigu zato što je "spašavanje svijeta fizički rad".

Najluckastiji Europarlamentarci Sibylle Berg Foto: Frankfurt Book Fair via Guliver

11) Još jedan pisac na listi je Roberto Vannacci koji je prethodno bio i časni talijanske vojske. U svojoj knjizi je iznio kontroverzne komentare o ženama, homoseksualcima i imigraciji, a poznat je i po veličanju Benita Mussolinija.

Najluckastiji Europarlamentarci Roberto Vannacci Foto: Afp

12) Helmut Geuking član je stranke koja se zove Obiteljska stranka te je u EU parlamentu naslijedio svojeg oca Nielsa koji se umirovio u veljači. 

Najluckastiji Europarlamentarci Helmut Geuking Foto: Bernd Elmenthaler via Guliver

13) Dianu Șoșoacă 2021. godine ruski državni medij Sputnik proglasio je rumunjskom političarkom godine. Osim toga, vokalna je po pitanju isticanja ideje Velike Rumunjske čiji bi teritorij uključivao i dijelove Bugarske, Moldavije i Ukrajine. 

Najluckastiji Europarlamentarci Diana Iovanovici Sosoaca Foto: Lucian Alecu/Alamy Live News via Guliver

 14) 30-godišnji slovački zastupnik Milan Mazurek poznat je po  rasističkim komentarima o Romima kao i zbog toga što tvrdi da se Holokaust nije dogodio.

Najluckastiji Europarlamentarci Milan Mazurek Foto: Afp

15) Protiv Petra Bystrona je policija nedavno vodila istragu zato što se vjerovalo da je bio nositelj proruske propagandne operacije usmjerene na medijske kuće. 

Najluckastiji Europarlamentarci Petr Bystron Foto: Afp

Pročitajte i ovo Višenamjenski borbeni avioni Rafalei POSTANI HRVATSKI VOJNIK Vojska u Osijeku: Moćni borbeni avioni letjet će iznad Slavonije

16) Talijanski zastupnik Marco Tarquinio bivši je direktor katoličkih novina, a poznat je i po tome što se protivi postojanju NATO-a.

Najluckastiji Europarlamentarci Marco Tarquinio Foto: Avvenire via Guliver

17) Europski Trump danski je zastupnik Anders Vistisen koji je predsjednici Europske Komisije Ursuli von der Leyen u travnju rekao da planira otpustiti 10.000 državnih službenika unutar Europske unije. 

Najluckastiji Europarlamentarci Anders Vistisen Foto: Afp

18) 48-godišnju odvjetnicu Manuelu Ripu bivši zaposlenici optužili su za maltretiranje što je ona negirala. Osim toga, njemački list Die Welt izvijestio je da je jednoj čeličani proslijedila povjerljive dokumente iz parlamenta. 

Najluckastiji Europarlamentarci Manuela Ripa Foto: Kai Horstmann via Guliver

19) Vodeća kandidatkinja njemačkih liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann najpoznatija je po svojim stavovima podrške Ukrajini i vožnji motorom. Tijekom kampanje je prozvala njemačkog kancelara Olafa Scholza rekavši da je "gotovo autističan".

Najluckastiji Europarlamentarci Marie-Agnes Strack-Zimmermann Foto: Afp

20) Hip-hoper Hristo Petrov poznat je u svojoj rodnoj Bugarskoj po pjesmama koje se koriste na prosvjedima protiv korupcije.

Najluckastiji Europarlamentarci Hristo Petrov Foto: Screenshot/Instagram

Pročitajte i ovo Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 3 Vojni brodovi na Kubi Ruski ratni brodovi stigli nadomak SAD-a: Amerikanci poslali ratnu podmornicu

21) Još jedan Grk na listi je Fredi Beleri koji je vijest o svojem izboru u EU parlament dočekao u albanskom zatvoru u koji je dospio zbog kupovine glasova. Naime, Beleri je bio kandidat za gradonačelnika albanskog grada Himarë, a Grci su osudili potez albanskih vlasti da ga zatvori zbog "napada na grčku manjinu".

Najluckastiji Europarlamentarci Fredi Beleri Foto: Screenshot/Instagram

22) Daniel Obajtek je prethodno bio "zlatno dijete" poljske stranke Zakon i pravda kao izvršni direktor državne naftne kompanije PKN-Orlen sve dok ga nisu otpustili ranije ove godine. 

Najluckastiji Europarlamentarci Daniel Obajtek Foto: Afp

23) Zadnji na listi je Ivan David, češki krajnje desni zastupnik i psihijatar koji je poznat po tome što je u prethodnom sazivu više od 40% vremena glasao protiv svoje političke skupine - Identitet i demokracija.

Najluckastiji Europarlamentarci Ivan David Foto: Alamy Live News via Guliver

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene