Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojni brodovi na Kubi

Ruski ratni brodovi stigli nadomak SAD-a: Amerikanci poslali ratnu podmornicu

Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 3
Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 3 Afp
Aktualno Galerija Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 1 Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 1 Foto: Afp Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 2 Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 2 Foto: Afp Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 3 Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 3 Foto: Afp Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 4 Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 4 Foto: Afp +1 Ratni brodovi i podmornice stigli na Kubu - 5 Galerija 1/6 >>
Nakon ruskih, na Kubu su stigli i američki i kanadski ratni brodovi.

Ophodni brod kanadske ratne mornarice uplovio je u Havanu u petak, nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države objavile da je njihova ratna podmornica pristala u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo na Kubi, otoku na koji su ranije ovog tjedna pristigli ruski ratni brodovi.

Dolazak ruskih, kanadskih i američki brodova na Kubu, otočnu državu pod vlašću komunista svega 145 kilometara južno od američke savezne države Floride, podsjetio je na stare hladnoratovske napetosti i opterećene odnose između Rusije i zapadnih zemalja zbog rata u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optuženi da pomažu Moskvi Svjetski vođe na samitu u Švicarskoj: Cilj im je pritisnuti Rusiju da prekine rat, no bitnog aktera nema

Međutim, i SAD i Kuba su rekli da ruski ratni brodovi ne predstavljaju nikakvu prijetnju za regiju. Rusija je dolazak svojih brodova u savezničku Kubu opisala kao rutinu.

Fregata Admiral Gorškov i nuklearna podmornica Kazan uplovili su u havansku luku u srijedu nakon što su izvele vježbe raketnim oružjem visoke preciznosti u Atlantskom oceanu, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Kanadski ophodni brod Margaret Brooke je u petak počeo uplovljavati u havansku luku, što je Kanada nazvala posjetom luci u znak priznanja dugotrajnog bilateralnog odnosa između Kanade i Kube.

SAD je nekoliko sati ranije rekao da je napadačka podmornica Helena pristigla radi rutinskog posjeta luci Guantanamo Bay, američkoj pomorskoj bazi na rubu otoka oko 850 kilometara jugoistočno od Havane.

Pročitajte i ovo Ukrajinski napad na ruski vojni aerodrom nestalo struje u cijeloj regiji FOTO/VIDEO Veliki ukrajinski napad na teritorij Rusije: Objavljene satelitske snimke, pogođeni skupocjeni borbeni avioni

Oglasilo se kubansko ministarstvo

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je obaviješteno o dolasku američke podmornice, no da nije sretno zbog toga s obzirom na to da pripada zemlji čija je službena i praktična politika neprijateljski nastrojena prema Kubi.

"Pomorski posjeti zemlji su u pravilu rezultat pozivnice, a to nije bio slučaj", rekao je zamjenik šefa diplomacije Carlos Fernandez de Cossio.

Kanadski diplomat je rekao da dolazak broda Margaret Brooke "nema veze s prisustvom ruskih brodova".

Rusija i Kuba su bile bliske saveznice za vrijeme Sovjetskog Saveza, a napetosti s Washingtonom zbog komunizma u njegovom dvorištu kulminirale su Kubanskom raketnom krizom 1962. Moskva je zadržala veze s Havanom.

Očekuje se da će ruski brodovi ostati u havanskoj luci do ponedjeljka.

Aktualno Buka se u ovom gradu papreno naplaćuje, dio građana je zabrinut: "Nama to izravno utječe na poslovanje" Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika Foto: DNEVNIK.hr Julia, Ukrajina Julia, Ukrajina Foto: DNEVNIK.hr Zabrana građevinskih radova - 1 Zabrana građevinskih radova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zabrana građevinskih radova - 2 Zabrana građevinskih radova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zabrana građevinskih radova - 3 Zabrana građevinskih radova - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zabrana građevinskih radova - 4 Hrvatska Buka se u ovom gradu papreno naplaćuje, dio građana je zabrinut: "Nama to izravno utječe na poslovanje" 1/8 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene