Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužena za napad na desničare

15 mjeseci iza rešetaka: Ljevičarska aktivistkinja iz Italije puštena iz mađarskog zatvora

Ilaria Salis
Ilaria Salis Foto: Afp
Optužena aktivistkinja iz Italije Ilaria Salis puštena je iz mađarskog zatvora nakon 15 mjeseci.

Talijanska ljevičarska aktivistkinja Ilaria Salis, optužena za napad u Mađarskoj, puštena je iz zatvora nakon 15 mjeseci i stavljena u kućni pritvor pod nadzor pomoću elektroničke nanožnice, izvijestilo je u petak nekoliko mađarskih medija.

Salis je na sudsko ročište u Budimpešti već otputovala sama taksijem, bez pratnje zatvorskih službenika. Njezina je obitelj platila jamčevinu od 16 milijuna forinti, odnosno 45.210 dolara, koju je sud ranije odredio.

Mađarsko državno odvjetništvo tereti 39-godišnju učiteljicu iz Milana i njemačku suoptuženicu da su s drugim sudionicima s ljevičarske scene u veljači 2023. u Budimpešti napali i ozlijedili grupu desničarskih ekstremista.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 3 Prometna regulacija Opasno klizište na Pantovčaku: Iz Grada objavili važnu informaciju

Talijanki prijeti do 11 godina zatvora, a Njemici do tri i pol godine. Obje žene negiraju optužbe. Svake godine oko 11. veljače veliki broj mađarskih i stranih desničarskih ekstremista okuplja se u Budimpešti kako bi obilježili neuspjelu vojnu operaciju njemačkog Waffen SS-a na kraju Drugog svjetskog rata.

Salis za sebe kaže da je antifašistkinja, a prošlog mjeseca objavljeno je da će se kandidirati za talijanski Savez zelenih i ljevice na europskim izborima. Žalila se na uvjete u mađarskom istražnom zatvoru. Na početku suđenja u siječnju, pred sud je izvedena s lisičinama na rukama i nogama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene