Zatvor: Ilustracija - 1
Zatvor: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Radni uvjeti su kao u ropstvu", kaže bivša politička zatvorenica koja je zbog sudjelovanja u prosvjednoj šetnji morala odslužiti kaznu u ženskom zatvoru u Gomelju.


Aktivisti nevladinih udruga za ljudska prava zgroženi su neljudskim uvjetima koji vladaju u bjeloruskim zatvorima

Svi zatvorenici imaju zakonsku radnu obvezu za vrijeme odsluženja kazne, koju ne smiju odbiti zbog opasnosti od disciplinske kazne, koja uključuje i duži ostanak iza rešetaka. Uvjeti su strašni, zatvorenici koji rade na strojevima nemaju nikakvu zaštitnu opremu, redovito se događaju nesreće, a posebno su ugrožene žene, navode organizacije civilnog društva.

"Kad smo došli na posao, tamo je istovremeno radilo pet do šest grupa. U tom se trenutku krečilo i osjećao se vrlo jak miris boje. Jednoj ženi je pozlilo, izgubila je svijest i pala između šivaćih mašina. Izvedena je van i sjedila je na klupi pola sata. Potom je trebala nastaviti šiti, ali nakon deset minuta opet je izgubila svijest. Na kraju je pozvana hitna pomoć. Vidjela sam tu ženu tri tjedna kasnije. Hodala je sa štapom, imala je moždani udar", ispričala je bivša politička zatvorenica Natalia Hersche za Deutsche Welle.

Hersche je morala odslužiti kaznu u ženskom zatvoru u Gomelju zbog sudjelovanja u prosvjednoj šetnji u Minsku. Ističe i kako radna mjesta uopće nisu opremljena potrebnom zaštitnom opremom, a često se radi i vikendima, i to za mjesečnu plaću od 1,80 eura.

Aleksandar Lukašenko Ruski susjedi uveli smrtnu kaznu za pokušaj izvršenja terorističkog čina

Boris Jeljcin, Stanislav Šuškevič i Leonid Kravčuk "SSSR više ne postoji": Preminuo bivši bjeloruski čelnik, kritičar Lukašenka i autor povijesne objave

"Većinu vremena zatvorenici rade u istoj odjeći koju nose kad jedu i borave u ćelijama. Mnogi zatvori koriste zastarjelu opremu u proizvodnji, što rezultira nesrećama koje rijetko bivaju pravilno protokolirane", naveo je jedan aktivist za ljudska prava.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju