Obavijesti Video Pretražite Navigacija
borac za ideale

"SSSR više ne postoji": Preminuo bivši bjeloruski čelnik, kritičar Lukašenka i autor povijesne objave

Boris Jeljcin, Stanislav Šuškevič i Leonid Kravčuk
Boris Jeljcin, Stanislav Šuškevič i Leonid Kravčuk Foto: Afp
Bivši bjeloruski čelnik Stanislav Šuškevič, čovjek koji je Mihailu Gorbačovu prenio vijest da je Sovjetski Savez otišao u povijest, umro je u 87. godini, prenijeli su u srijedu bjeloruski mediji.

Preminuo je bivši bjeloruski čelnik Stanislav Šuškevič je bio jedan od trojice aktera, uz ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i ukrajinskog Leonida Kravčuka, na sastanku u lovačkom domu u Bjelorusiji u prosincu 1991. na kojemu su donijeli smrtnu presudu supersili koju je tada vodio Mihail Gorbačov.

"SSSR, kao geopolitička realnost i subjekt međunarodnog prava, više ne postoji", napisali su u zajedničkom priopćenju, istovremeno proglašavajući osnivanje nove Zajednice neovisnih država.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZABRINJAVAJUĆE Dužnosnik NATO-a: Bjelorusija bi uskoro mogla napasti Ukrajinu i sprema se dopustiti Rusiji postavljanje nuklearnog oružja na bjelorusko tlo

Šuškevič je kasnije rekao da su ga druga dvojica lidera odredili kao osobu koja će tu vijest prenijeti Gorbačovu, što je on i učinio u telefonskom pozivu Kremlju, a Jeljcin je informirao američkog predsjednika Georgea Busha.

Šuškevič je predsjednik Bjelorusije bio do 1994. kada ga je na izborima porazio Aleksander Lukašenko. Bio je oštar kritičar bjeloruskog vođe i podržavao je masovne prosvjede protiv njega nakon spornih izbora 2020.

Pročitajte i ovo Bjeloruske vojne vježbe Ruski saveznik Bjelorusija započela nenajavljene vojne vježbe: ''Provjeravamo borbenu spremnost''

Lukašenko je 1997. donio uredbu kojom je zamrznuo Šuškevičevu mirovinu koja se otad nije povećavala za inflaciju. Kada je 2015. mirovina gotovo pala na nulu, povećao ju je na 220 dolara mjesečno.

Nakon što je javno govorio protiv Lukašenkova obračuna s prosvjednicima, Šuškevič je 2021. izbačen iz školskih knjiga. Vijest o njegovoj smrti objavila je državna novinska agencija Belta navodeći kronologiju akademske i političke karijere bivšeg predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene