Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prljava kampanja

Podmićivanje zbog ugleda: Portir je za šutnju o Trumpovu izvanbračnom djetetu dobio 30.000 dolara

Obitelj Trump - 1
Obitelj Trump - 1 AFP
Aktualno Galerija Obitelj Trump - 1 Obitelj Trump - 1 Foto: AFP Obitelj Trump - 4 Obitelj Trump - 4 Foto: AFP Obitelj Trump - 3 Obitelj Trump - 3 Foto: AFP Obitelj Trump - 2 Obitelj Trump - 2 Foto: AFP +0 Trump ulazi u sudnicu Galerija 1/5 >>
Associated Press bavi se detaljima slučaja Trumpove optužnice. Jedna od točaka je i podmićivanje vratara, koji je, kako se navodi u optužnici, primio novac kako ne bi širio glasine o ženi koja je navodno ostala trudna s Trumpom.

Sud u New Yorku optužio je Trumpa za "orkestriranje" niza isplata kako bi se prikrila tri neugodna slučaja prije predsjedničkih izbora 2016., detaljno je u utorak iznio tužitelj Alvin Bragg.

U utorak smo saznali detalje optužnice, koja se sastoji od 34 točke. 

Tako smo saznali da je vratar Trump Towera tvrdio da ima informacije o tajnom djetetu Donalda Trumpa. Da ne širi te informacije, dobio je 30.000 dolara. 

AP navodi kako je bivši portir Dino Sajudin primio 30.000 dolara za svoje tvrdnje, a u ugovor je uvedena i klauzula po kojoj bi Sajudin bio kažnjen s milijun dolara ako obznani te glasine ili otkrije nekome da je potpisao ugovor.

Pišu i kako je portiru novac isplatio American Media Inc., vlasnik tabloida National Enquirer, čije je vodstvo bilo u odličnim odnosima s Trumpom.

Obitelj Trump - 1 Obitelj Trump - 4 Foto: AFP

Sajudin tvrdi kako je Trump dijete dobio s bivšom kućnom pomoćnicom, ali ona je 2017. godine u razgovoru za AP kazala kako nije imala aferu s Trumpom, da je sve laž, kao i da nije znala da mediji istražuju njezin odnos s Trumpom. Nije poznato o kojoj je ženi riječ, a njezin identitet nije otkriven. 

Navodno se to dijete rodilo u kasnim 80-ima prošlog stoljeća, pisao je VOX svojevremeno. 

2015. godine direktor tvrtke American Media Inc David Pecker doznao je da bivši Trumpov portir pokušava prodati informacije u vezi s djetetom koje je Trump navodno dobio u izvanbračnoj vezi.

Po nalogu direktora, AMI je portiru isplatio 30.000 dolara za ekskluzivna prava na priču. AMI je lažno predstavio uplatu u financijskom izvještaju i kupio je priču od Sajudina, a da nije istražio tvrdnje, zbog dogovora koji je imao s Trumpom i njegovim odvjetnikom Michaelom Cohenom, stoji u optužnici, piše NY Post.

Sajudinu je kasnije ugovor o tajnosti istekao, nekad nakon Trumpove pobjede, a iz zahvalnosti je Trump pozvao Peckera na svoju inauguraciju, piše AP.

U intervjuu za Associated Press u kolovozu 2017. žena koja je bila u središtu glasina zanijekala je da je imala aferu s Trumpom.

Tužitelj Bragg, koji je nakon ročišta u utorak održao konferenciju za novinare, rekao je da je Trump u 34 slučaja lažirao poslovnu evidenciju te da je to učinio kako bi prikrio druge ilegalne aktivnosti.

"To je kazneno djelo u saveznoj državi New York, nevezano tko ste. Ne smijemo i nećemo normalizirati ozbiljnu kriminalnu aktivnost", rekao je tužitelj.

Pročitajte i ovo Donald Trump povijesna optužnica Trump se obratio iz svoje rezidencije: "Nisam mislio da je to moguće"

Bragg je rekao da je Trump tjerao i druge da lažiraju evidenciju te da je svog odvjetnika plaćao za navodne pravne usluge.

Pročitajte i ovo Donald Trump u sudnici povijesni dan Detalji optužnice protiv Trumpa: Od Playboyeve zečice i pornoglumice do plaćanja za šutnju i tajnog djeteta

Naglasio je da će dokazi pokazati da je Trump lažirao financijska izvješća kako bi prikrio dogovor njega, odvjetnika i drugih suradnika u zavjeri da prikupljaju i sprječavaju objavu negativnih informacija koje bi mogle naštetiti njegovoj kampanji. U tu svrhu osnovane su i lažne tvrtke.

"Nitko nije iznad zakona. Nikakva količina novca ili moći ne može to promijeniti", zaključio je Bragg konferenciju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene