Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marija Pejčinović Burić

Plenkovićeva uzdanica više neće biti na čelu Vijeća Europe: ''Pomno sam razmatrala odluku''

Marija Pejčinović Burić
Marija Pejčinović Burić Foto: AFP PHOTO / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT
Marija Pejčinović Burić (60), glavna tajnica Vijeća Europe, poručila je u četvrtak da je donijela "osobnu odluku" da se ne natječe za drugi mandat na čelu te organizacije za ljudska prava koju vodi od 2019. godine.

"Bila je čast služiti i voditi Vijeće Europe kroz posebno izazovna vremena, te se veselim što ću to nastaviti raditi tijekom preostalih osam mjeseci mog petogodišnjeg mandata", napisala je u e-mailu  poslanom Hini iz sjedišta organizacije u Strasbourgu Marija Pejčinović Burić.

Vijeće Europe, čija je zadaća zaštita ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, u četvrtak je navelo da su Didier Reynerds (65), Alain Berset (51) i Indrek Saar (50) kandidati za glavnog tajnika kada istekne mandat Pejčinović Burić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potez odmazde Teheran potvrdio odmazdu: ''Naša mornarica zaplijenila je tanker u Omanskom zaljevu''

Do srijede je 46 država članica moglo predložiti svoje kandidate, obično bivše ministre ili bivše premijere.

Nekadašnja hrvatska ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić nije se prijavila za novi mandat, premda kaže da je "ponosna na ostvarenja" tijekom aktualnog mandata.

"Ponosna sam na ostvarenja, uključujući aktualnu potporu Ukrajini i njenom narodu, te na prošlogodišnji samit šefova država i vlada u Reykjaviku koji je ujedinio naše zemlje članice oko vrijednosti, standarda i akcija potrebnih za bolju budućnost", navela je.

"Pa ipak, nakon pomnog razmatranja, donijela sam osobnu odluku da se na natječem za drugi mandat", dodala je.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade - 9 Važne odluke Vlada uvodi dva nova kaznena djela: "Korjenito mijenjamo sustav"

Njezin mandat, koji traje do rujna, obilježila je kriza s Rusijom, isključenom iz Vijeća Europe u ožujku 2022. nakon invazije na Ukrajinu.

Skupština Vijeća Europe će vjerojatno u lipnju izabrati novog glavnog tajnika, a petogodišnji mandat će mu početi 18. rujna.

"Ja ću napustiti Vijeće Europe s vjerom u ljudska prava, demokraciju i vladavinu ljudskih prava jačom nego ikada", poručila je Pejčinović Burić.

Pročitajte i ovo Njemački kancelar Olaf Scholz "Učiti iz prošlosti" Scholz reagirao na planove ekstremnih desničara o protjerivanju stranaca: "Moramo zbiti redove"

Zasad je nepoznato čime će se baviti u budućnosti. Od 2017. do 2019. bila je ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica hrvatske vlade desnog centra, pod vodstvom HDZ-ovog premijera Andreja Plenkovića.

Lista kandidata za novog čelnika VE je zaključena, pa će njenu dužnost preuzeti netko od bivših dužnosnika Belgije, Švicarske ili Estonije.

Liberal Didier Reynders, koji je u Belgiji bio ministar obrane i vanjskih poslova, već je bio kandidat 2019. no tada je mjesto dobila Pejčinović Burić.

Socijalist Alain Berset bio je pak dva puta švicarski predsjednik, 2018. i 2023.

Estonski socijaldemokrat Indrek Saar bio je ministar kulture od 2015. do 2019.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene