Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Učiti iz prošlosti"

Scholz reagirao na planove ekstremnih desničara o protjerivanju stranaca: "Moramo zbiti redove"

Njemački kancelar Olaf Scholz
Njemački kancelar Olaf Scholz Foto: Afp
Njemački kancelar Olaf Scholz reagirao je u četvrtak s ogorčenjem na sastanak radikalno desnih snaga na kojem su predstavljeni planovi o protjerivanju stranaca iz Njemačke i pozvao demokratske snage na zajedništvo.

"Učiti iz prošlosti, to nije samo prazna floskula. Demokrati moraju zbiti redove", poručio je Olaf Scholz preko platforme X. On je rekao da svi oni koji se okreću protiv demokratskog poretka u Njemačkoj predstavljaju "slučaj za urede za zaštitu ustavnog poretka i pravosuđe".

Njemački kancelar također je istaknuo kako se zajedništvo njemačkog društva ne može ugroziti zbog "fantazija ekstremista".

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Uhićeno pet osoba Svim napadačima iz Vukovara određen istražni zatvor

"Mi nećemo dozvoliti da netko određuje tko pripada društvu na temelju toga radi li se o nekome tko iza sebe ima migrantsku pozadinu ili ne", poručio je Scholz.

Njemački kancelar poručio je kako država štiti sve, neovisno o porijeklu, boji kože ili o tome koliko je netko "neugodan za fanatike s asimilacijskim fantazijama".

Pročitajte i ovo Ilustracija Predmet spora Nova kriza koja bi mogla eskalirati: Naoružani vojnici upali na tanker, čini se da plovi prema Iranu!

Scholz je time reagirao na vijesti o sastanku, održanom krajem studenog, na kojem su sudjelovali predstavnici Alternative za Njemačku (AfD) i ekstremno desnih organizacija, ali i nekoliko pripadnika oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU). Na sastanku su izneseni planovi o protjerivanju svih stranaca iz Njemačke pa tako i njemačkih državljana stranog porijekla koji nisu dovoljno asimilirani.

Vijest o sastanku i sudjelovanju političara parlamentarne stranke AfD-a naišla je na ogorčenje i pozive za zabranom ove stranke, koja je u međuvremenu stekla veliku popularnost kod birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene