Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U nizu gradova

"Pakao za žene", "Prestanite nas ubijati": Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju, zbog kojeg je život izgubilo više žena

Aktualno Galerija Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 5 Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 5 Foto: afp Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 4 Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 4 Foto: afp Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 3 Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 3 Foto: afp Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 2 Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 2 Foto: afp +0 Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju - 1 Galerija 1/5 >>
Pobornice prava na pobačaj marširale su u srijedu kroz nekoliko gradova u Poljskoj nakon smrti trudnice čija obitelj čvrsto vjeruje da je mogla biti spašena da joj se ponudio prekid trudnoće.

Prosvjednice su skandirale "prestanite nas ubijati" dok su hodale kroz Varšavu prema sjedištu ministarstva zdravstva, noseći transparente na kojima piše "Želimo liječnike, a ne misionare" i "Pakao za žene", zajednički slogan koji opisuje kako mjere utječu na žene koje nose neželjenu ili opasnu trudnoću.

Poljski zakon o abortusu, jedan od najstrožih u Europi, uzrokovao je masovne prosvjede proteklih godina, a smrt 33-godišnjakinje Dorote u svibnju potaknuo je protuvladine osjećaje među liberalnim Poljacima uoči izbora koji bi se trebali održati u listopadu ili studenom.

Nacionalistička vlada premijera Mateusza Morawieckog je 2021. provela odluku ustavnog suda kojom se zabranjuje prekid trudnoće s fetalnim defektima, dok konzervativne politike sve više puštaju korijenje u jednoj od najpredanijih europskih katoličkih zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija brutalno i neljudski Djevojčicu (14) silovao ujak, liječnici je izbacili iz bolnice kad je došla na pobačaj: "Odlazite. Nije naša briga"

Pobornici prava na pobačaj kažu da je bilo barem pet slučajeva trudnica koje su umrle i čije su se obitelji obratile medijima, kriveći zakon protiv pobačaja za njihove smrti.

"Dosta nam je svega... prosvjedovali smo kad smo saznali za smrt Izabele prije gotovo dvije godine i tada smo vikali 'ne još jedna", rekla je Agnieszka Czerederecka, osnivačica pokreta Ženski štrajk u Varšavi. Rekla je da su protesti održani u oko 80 gradova.

Pročitajte i ovo Justyna Wydrzynska Opasan presedan Sud osudio aktivistkinju za pomaganje pri pobačaju: Poslala je ženi tablete za prekid trudnoće

Prema anketi provedenoj za privatni Radio Zet ovaj tjedan, više od 70 posto Poljaka vjeruje da strogi zakon protiv pobačaja predstavlja potencijalnu prijetnju životu i zdravlju žena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene