Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pogotovo žrtvama silovanja

UN upozorava: Ukrajinkama koje su pobjegle u Poljsku mora se osigurati pristup pobačaju

Ukrajinske izbjeglice - 1
Ukrajinske izbjeglice - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Žene koje su bježeći od rata došle u Poljsku moraju imati pristup reproduktivnim pravima koja zadovoljavaju međunarodne standarde, uključujući pobačaje, rekla je u petak visoka dužnosnica UNHCR-a, nakon izvještaja o silovanjima i seksualnom nasilju u Ukrajini.

Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, a aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog poteškoća s kojima bi se mogle suočiti žrtve silovanja koje su pobjegle iz Ukrajine ako se odluče na prekid trudnoće.

"Postoje pojedine politike (u vezi s reproduktivnim uslugama u Poljskoj) za koje vjerujemo da ne zadovoljavaju međunarodne standarde", rekla je na brifingu Gillian Triggs, pomoćnica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice.

Žrtvama seksualnog nasilja "potrebno je savjetovanje i potrebna im je pomoć. U nekim slučajevima bit će im potrebni pobačaji. O ovome ćemo razgovarati...s vladom", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neki iz većine bili protiv Bačić otkrio kada bi u Sabor napokon mogao zakon o pobačaju: Ključan je jedan uvjet

Triggs je rekla da će UNHCR surađivati ​​s onima kojima je potreban pobačaj kako bi osigurao da dobiju tu uslugu u Poljskoj ili negdje drugdje.

Glasnogovornik poljske vlade nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

UN je objavio da promatrači UN-a za ljudska prava nastoje provjeriti navode da su ruske snage počinile seksualno nasilje, uključujući grupno silovanje i silovanja pred djecom, kao i tvrdnje da su ukrajinske snage i civilna zaštita također počinili seksualno nasilje.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) "HAJKA NA LIJEČNIKE" Udruga liječnika traži novi zakon o pobačaju: "Uloga priziva savjesti je pogrešno interpretirana"

Rusija poriče da je počinila zlostavljanja, a ukrajinska misija pri UN-u nije odmah odgovorila na upit da komentira optužbe protiv ukrajinskih snaga.

Pobačaj je pitanje koje u Poljskoj izaziva velike podjele otkad je nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) došla na vlast 2015., obećavajući povratak tradicionalnom društvu.

Pročitajte i ovo Prosvjed podrške Mireli Čavajdi - 2 Prosvjedi u devet gradova Potresno svjedočanstvo iz Osijeka: "Rekli su mi da odem u WC i u rukama držim plod"

Ustavni sud je 2020. presudio da je prekid trudnoće zbog deformacije fetusa neustavan, čime je eliminiran najčešće korišteni slučaj legalnog pobačaja u pretežno katoličkoj naciji.

Pobačaj je u Poljskoj dopušten samo u slučajevima silovanja i incesta te kad su život ili zdravlje majke ugroženi, ali je pristup pobačaju ograničen jer ih mnogi liječnici odbijaju izvršiti iz vjerskih razloga, a mnoge žene odlaze na pobačaj u inozemstvo.

U Poljsku je od početka ruske invazije na Ukrajinu stiglo više od 3,3 milijuna izbjeglica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene