Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari i u četvrtak je, bez prisustva javnosti, nastavljeno saslušanjem jednog od dvojice svjedoka-pokajnika u tom postupku.


Ponovljeno suđenje optuženim pripadnicima nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" počelo je u ožujku prošle godine, nakon što je Vrhovni sud Srbije zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja ukinuo presudu kojom je 14 optuženih bilo osuđeno za taj zločin, a dvojica oslobođena krivnje
zbog nedostatka dokaza.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Damir Maduna SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Vukovara: Podržavao HDSSB i Živi zid, bio i protiv dvojezičnih ploča

Beogradski mediji vrlo površno prate ponovljeni postupak optuženima, ali u četvrtak "Glas javnosti" u izvještaju sa suđenja haškom optuženiku Vojislavu Šešelju izdvaja dio u kojem je Šešelj sudskom vijeću Haškog suda "predočio sudski ovjerene izjave osam vozača autobusa, u kojima se navodi da su sve dobrovoljce radikala vraćali u Srbiju 18., 19. i 20. studenoga 1991. godine", iz čega list izvodi zaključak da pripadnici "Leve Supoderice", koju je te godine u Šidu osnovala Šešeljeva stranka, nisu mogli sudjelovati u zločinu na Ovčari.

List, također, navodi i izjavu svjedoka da Milan Lančužanin,
nekadašnji zapovjednik te radikalske postrojbe, kojega je ukinutom presudom sud u Beogradu bio osudio na maksimalnih 20 godina zatvora, "nikada nije naredio ni maltretiranje, niti ubijanje zarobljenika", kao i Šešeljevu izjavu pred Haškim sudom da je Lančužanina "koji nije kriv za strijeljanje hrvatskih zarobljenika, režimski sud u Beogradu osudio na 20 godina zatvora, da bi se umjetno stvorila veza između Srpske radikalne stranke i zločina na Ovčari".

Suđenje se nastavlja u petak.