Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Olmert drugi put ispitivan u okviru istrage o korupciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je počela ispitivati izraelskog premijera Ehuda Olmerta u okviru istrage za korupciju, a to drugo ispitivanje moglo bi ugroziti njegov status, ali i napore Izraela da provede krhke mirovne pregovore sa Sirijom i Palestincima.

Dok je Olmert u petak bio ispitivan u svojoj rezidenciji u Jeruzalemu, sud je razmatrao zahtjev njegovih odvjetnika za odgodom sve dok svoj iskaz ne podnese glavni svjedok u slučaju, američki poslovni čovjek Morris Talansky.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Odgovor na napad VIDEO/FOTO Obaranje iranskih letjelica: Pogledajte kako je noćas izgledalo nebo nad Izraelom

Policija sumnjiči Olmerta da je od Talanskog tajno primio pola milijuna dolara u gotovini, a uzvratio mu pogodovanjem u poslovanju u Južnoj Americi, podsjeća agencija AP.

Istraga je u tijeku, optužnica još nije podignuta protiv Olmerta, a pravosuđe istražuje je li Olmert primio mito, prekršio zakon o financiranju izborne kampanje i je li umiješan u pranje novca.

Olmert je u prethodnom iskazu na sudu priznao da je Talansky prikupljao novac za dvije Olmertove uspješne kampanje za gradonačelnika Jeruzalema 1993. i 1998. godine. Također je prikupljao novac za neuspjelu Olmertovu utrku za vođu stranke Likud 1999., kao i za interne izbore u Likudu 2002. godine.

Istražuju se također navodi da je Olmert pogodovao građevinskoj tvrtki, a za uzvrat jeftinije kupio svoju rezidenciju u Jeruzalemu, kao i navodi da prijatelje postavljao na dužnosti u državnim tvrtkama.

Olmert tvrdi da su sve optužbe neutemeljene.

Ljuljanje pozicije izraelskog premiejra, napominje agencija Reuters, moglo bi utjecati na ovoga tjedna započete pregovore Izraela i Sirije u Turskoj.

Mnogi Izraelci vjeruju da takvi iznenađujući pregovori trebaju skrenuti pozornost javnosti s Olmertovog svjedočenja.

U četvrtak je Olmert nakratko prekinuo svoj govor kada su prosvjednici pred njega izišli s natpisom "Narod je s Golanom", izražavajući negodovanje zbog otvaranja pregovora sa Sirijom.

Damask traži povrat Golanske visoravni, strateški važnog područja koje je Izrael osvojio ratom 1967. godine. Olmert pak javno nije rekao da je Izrael spreman predati Golan

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene