Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEUSPJELO PRIMIRJE

Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja"

Zoran Marinović
Zoran Marinović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nema mira u Nagorno-Karabahu - 1 Nema mira u Nagorno-Karabahu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Marinović Zoran Marinović Foto: DNEVNIK.hr Nema mira u Nagorno-Karabahu - 2 Nema mira u Nagorno-Karabahu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nema mira u Nagorno-Karabahu - 3 Nema mira u Nagorno-Karabahu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Nema mira u Nagorno-Karabahu - 4 Galerija 1/9 >>
Rat Armenije i Azerbajdžana u Nagorno Karabahu i dalje traje, a odatle se javio suradnik Dnevnika Nove TV Zoran Marinović, koji je iz prve ruke opisao što se događa u žarištu trenutačno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba.

Propao je još jedan pokušaj primirja u Nagorno Karabahu. Ministarstvo obrane te enklave s većinski armenskim stanovništvom objavilo je da im je od početka borbi s Azerbajdžanom prije točno mjesec dana do danas poginulo više od tisuću vojnika.

Pročitajte i ovo Izložba Trofeji ruske vojske - 1 Ogromna gužva Ruska vojska izložila zapadno oružje zaplijenjeno u Ukrajini: "Povijest se ponavlja" Ilustracija Gorski Karabah U strahu od etničkog čišćenja 120 tisuća ljudi bježi iz zemlje: "Naša sudbina su poniženje i sramota za cijeli civilizirani svijet"

Borbe su najgore još od devedesetih. Azerbajdžan i njegov saveznik Turska odbili su prijedlog kojim bi Armenci i dalje kontrolirali spornu pokrajinu, dok se Armenija ne želi povući s teritorija koji smatra povijesnom domovinom.

Na tom usijanom terenu je i suradnik Dnevnika Nove TV Zoran Marinović koji se javio s bojišta i opisao stanje.

"Ovo je samo jedan stari rat koji je dobio novo lice. Ruski tenkovi i topovi iz osamdesetih godina potpuno su bespomoćni pred turskim bespilotnim letjelicama i dronovima kamikazama s kojima ratuju Azerbajdžanci“, posvjedočio je Marinović.

Iako je početni blitzkrieg zaustavljen, dodaje, konačni cilj bio je zauzimanje Stepanakerta, najvećeg grada u ovoj oblasti.

"Grad je pod opsadom i neprestano se bombardiraju okolna naselja. Primirje koje je jučer ujutro potpisano, treći put, već kad je pao mrak, bilo je prekinuto i čulo se trideset do četrdeset detonacija u okolici“, zaključio je.

Stanovnici Nagorno Karabaha mogu samo gledati sve veće uništenje koje ih okružuje. Dva puta je primirje između Armenije i Azerbajdžana pokušala dogovoriti Rusija, jednom SAD, ali svi napori su propali.

"Primirja se krše, gubici se skrivaju, ali što su gubici veći i s jedne i s druge strane, to je veća želja za osvetom", istaknuo je novinar.

U Nagorno Karabahu i dalje se puca. Azerbajdžan svoje gubitke ne otkriva, Armenija kaže da je poginulo više od tisuću njezinih vojnika.

"Želim da Azerbajdžanci i azerbajdžanska vojska i turska vojska ne ubijaju naše roditelje, da se ne bore na našoj zemlji, da Karabah bude i ostane naš. To je moja motivacija za borbu", rekao je stoga pripadnik vojske Robert Pagasan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene