Rat Armenije i Azerbajdžana u Nagorno Karabahu i dalje traje, a odatle se javio suradnik Dnevnika Nove TV Zoran Marinović, koji je iz prve ruke opisao što se događa u žarištu trenutačno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba.

Galerija Zoran Marinović Nema mira u Nagorno-Karabahu - 1 Nema mira u Nagorno-Karabahu - 2 +5 Nema mira u Nagorno-Karabahu - 3

Propao je još jedan pokušaj primirja u Nagorno Karabahu. Ministarstvo obrane te enklave s većinski armenskim stanovništvom objavilo je da im je od početka borbi s Azerbajdžanom prije točno mjesec dana do danas poginulo više od tisuću vojnika.

Vezani članci Volodimir Zelenski Zelenski spreman razgovarati samo s Putinom i samo o okončanju rata: "Bez njega se ne donose nikakve odluke" Ilustracija Ruski časnik odbio sudjelovati u Putinovom ratu: "Bili smo prljavi i umorni, ljudi su umirali oko nas. Nisam se želio osjećati kao dio toga"

Borbe su najgore još od devedesetih. Azerbajdžan i njegov saveznik Turska odbili su prijedlog kojim bi Armenci i dalje kontrolirali spornu pokrajinu, dok se Armenija ne želi povući s teritorija koji smatra povijesnom domovinom.

Na tom usijanom terenu je i suradnik Dnevnika Nove TV Zoran Marinović koji se javio s bojišta i opisao stanje.

"Ovo je samo jedan stari rat koji je dobio novo lice. Ruski tenkovi i topovi iz osamdesetih godina potpuno su bespomoćni pred turskim bespilotnim letjelicama i dronovima kamikazama s kojima ratuju Azerbajdžanci“, posvjedočio je Marinović.

Iako je početni blitzkrieg zaustavljen, dodaje, konačni cilj bio je zauzimanje Stepanakerta, najvećeg grada u ovoj oblasti.

"Grad je pod opsadom i neprestano se bombardiraju okolna naselja. Primirje koje je jučer ujutro potpisano, treći put, već kad je pao mrak, bilo je prekinuto i čulo se trideset do četrdeset detonacija u okolici“, zaključio je.

Stanovnici Nagorno Karabaha mogu samo gledati sve veće uništenje koje ih okružuje. Dva puta je primirje između Armenije i Azerbajdžana pokušala dogovoriti Rusija, jednom SAD, ali svi napori su propali.

"Primirja se krše, gubici se skrivaju, ali što su gubici veći i s jedne i s druge strane, to je veća želja za osvetom", istaknuo je novinar.

U Nagorno Karabahu i dalje se puca. Azerbajdžan svoje gubitke ne otkriva, Armenija kaže da je poginulo više od tisuću njezinih vojnika.

"Želim da Azerbajdžanci i azerbajdžanska vojska i turska vojska ne ubijaju naše roditelje, da se ne bore na našoj zemlji, da Karabah bude i ostane naš. To je moja motivacija za borbu", rekao je stoga pripadnik vojske Robert Pagasan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju