Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi Ustav Srbije bez pravnih učinaka za Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Ustav Srbije, koji želi odrediti Kosovo kao sastavni i neodvojivi dio Srbije, ne može imati nikakav pravni učinak i predstavlja nastavak ustavne agresije iz Miloševićeva razdoblja, izjavio je u prištinskim elektronskim medijima na albanskome, stručnjak za ustavna pitanja i zastupnik kosovskoga parlamenta, sveučilišni profesor Arsim Bajrami.

'Ovo je nacionalistički, etnički ustav, formalno i ispod razine Ustava iz vremena Miloševića, koji je tada naglašavao građanski koncept države, i on dokazuje koliko se produbio srpski nacionalizam. Za razliku od većine država koje teže izgradnji liberalnih, demokratskih i građanskih sustava, samo zbog Kosova Srbija izabire jedan feudalni model ustava i to predstavlja kontinuitet ustavne agresije od 1990. godine', ocijenio je Bajrami. On je dodao kako prijedlog novog srbijanskog ustava neće za Kosovo imati pravnih učinaka.

Pročitajte i ovo Zabrana Arena Sport kanala na Kosovu - 1 UTJECAJ POLITIKE Analitičari o reakciji Telekoma Srbije nakon što je Arena Sport zabranjena na Kosovu: "Panika u njihovim redovima" Vjosa Osmani Sadriu, Zoran Milanović Nove napetosti Milanović nakon sastanka s predsjednicom Kosova: "Srbija nam mora dati odgovore na neke stvari"

Prema mišljenju kosovskog stručnjaka za ustavno pravo, Kosovo se treba pozabaviti vlastitim ustavom, što je posao koji bi trebao biti okončan do 31. ožujka 2007. godine, no u njemu, kako najavljuje, neće biti ni riječi o Srbiji.

'Novi Ustav Kosova neće se baviti Srbijom ni u jednom članu, a niti u preambuli se neće spominjati Srbija. Ustav Kosova će utemeljiti neovisnu i suverenu kosovsku državu', kazao je Arsim Bajrami.

Srbija će još jednom pokušati instrumentalizirati kosovske Srbe, pozivajući ih da glasuju na referendumu za novi Ustav Srbije, koji će se održati 28. i 29. listopada, dok istodobno kosovske institucije nude kosovskim Srbima da postanu sastavni dio društva i daju svoje predstavnike u kosovske institucije, ističu elektronski mediji u Prištini.

Kosovske institucije ocijenile su neozbiljnim čin usvajanja
prijedloga novog Ustava Srbije, koji je srbijanska skupština
prihvatila u subotu navečer, u vrijeme kada se odlučuje o budućem statusu Kosova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene