Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Sporni teritorij

Novi upad kineskih brodova u vode otoka Senkaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri kineska vladina broda uplovila su u nedjelju u teritorijalne vode otoka na koje pravo polaže i Japan u Istočnom kineskom moru, objavila je japanska obalna straža.

Brodovi za pomorski nadzor uplovili su u zonu od 12 morskih milja (malo više od 22 km) oko arhipelaga Senkaku na koje pravo polaže Peking pod imenom Diaoyu.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

>> Kinezi radarom 'osvijetlili' japanski brod, Tokio prosvjeduje

Prethodni upad tog tipa zabilježen je 23. svibnja. Krajem travnja, kineski vladini brodovi plovili su u nekoliko navrata oko arhipelaga, natjeravši Japan da prosvjeduje kod kineskog veleposlanika.

Kina redovito šalje brodove, ali i zrakoplove, otkad je Japan nacionalizirao u rujnu tri od pet otoka u arhipelagu otkupivši ih od njihova japanskog privatnog vlasnika.

Ta je inicijativa pokrenula tjedan dana protujapanskih prosvjeda, među kojima i nekih nasilnih, u brojnim gradovima Kine.

Premijer Shinzo Abe upozorio je u travnju da će Japan "silom" odvratiti svako kinesko iskrcavanje na Senkaku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene