Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatresla se Španjolska

Ne trese se Rim nego jug Španjolske: U dva potresa najmanje deset mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva potresa zatresla su jug Španjolske.

Od posljedica urušavanja nekoliko građevina u gradu Lorci, poginulo je najmanje sedam osoba, pišu španjolski mediji. Ukupno je smrtno stradalo najmanje 10 osoba. Američka geološka služba zabilježila je epicentar potresa na 120 kilometara jugozapadno od grada Alicantea, na dubini od samo jednog kilometra i jačine 5.3 stupnja. Njemu je prethodio manji potres jačine 4.4 stupnja na istom području dva sata ranije, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!'' Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

'Nažalost, moram potvrditi da ima poginulih, koji su stradali pri urušavanju zgrada. Pokušavamo doprijeti do onih koji su ostali pod ruševinama', rekao je u programu lokalnog radija gradonačelnik Lorce, Francisco Jodar.

Rim se nije tresao

Španjolski državni seizmološki institut zabilježio je potres u 16.47 po lokalnom vremenu. U gradu Lorci živi oko 90.000 stanovnika. Arheološki nalazi pokazuju da potječe iz brončanog doba, a pretpostavlja se da mu je naziv ostao još iz romanskog doba. Najteže je pogođen stari dio grada.

U potresu su teško oštećene brojne zgrade u Lorci, među kojima je i veliki toranj sa satom. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero uputio je na mjesto događaja vojsku, izvijestila je španjolska agencija EFE.

Potresi su česta pojava u Španjolskoj, no rijetko izazivaju ljudske žrtve. Lokalne vlasti strahuju od još većeg broja žrtava, jer se područje na kojem se dogodio potres i dalje povremeno trese. Ovo je bio najjači potres u Španjolskoj u 50 godina, a posljednji u kojem je zabilježena ljudska žrtva, jedna, dogodio je prije 14 godina.

Tako se proročanstvo o jakom potresu koji je jučer trebao razoriti Rim i koje je izazvalo strah kod tisuća Rimljana ipak se nije ostvarilo i 'vječni grad' je ostao takav, ali je razoren stari grad 1300 kilometara zapadnije, napominju agencije.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene