Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NATO planira potrošiti tri milijarde eura na unapređenje svoje satelitske i računalne tehnologije u iduće tri godine dok se prilagođava novim prijetnjama, izjavio je jedan visoki dužnosnik.


Svrha tih ulaganja je obeshrabriti hakere i odagnati druge prijetnje, među kojima su i iranske rakete.

Vezani članci HV - ilustracija Ispraćaj hrvatskih vojnika u Litvu: "Neka naši saveznici i partneri zapamte vaše crvene beretke" Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu

Visoki dužnosnik Agencije NATO-a za komunikacije i informacije izjavio je da ti planovi uključuju ulaganje od 1,7 milijardi dolara u satelitske komunikacije kako bi se pružila bolja potpora vojnicima i brodovima raspoređenim diljem Saveza kao i pomoć u korištenju dronova.

Zasad nije jasno hoće li saveznice NATO-a financirati novi vojni komunikacijski satelit ili se povećanje širokopojasnog kapaciteta može postići pomoću postojećih američkih i drugih savezničkih satelita.

Ti prijedlozi, za koje dio financijskih sredstva još moraju odobriti vlade NATO-a, također predviđaju ulaganje oko 800 milijuna eura u računalne sustave koji pomažu u zapovijedanju zračnom i raketnom obranom, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Sedamdeset i jedan milijun eura bit će potrošen na poboljšanje zaštite 32 glavne lokacije NATO-a od kibernetičkih napada. NATO je priopćio da je zabilježio peterostruko povećanje sumnjivih događaja na svojim mrežama u zadnje tri godine. 

Još 180 milijuna eura bit će uloženo u sigurniju mobilnu komunikaciju savezničkih vojnika na terenu.

NATO će detaljno predstaviti svoje potrebe na konferenciji u Ottawi u travnju.

(Hina)