Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nataschi ponudili 200 tisuća eura za intervju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj danas 18-godišnje Austrijanke Natasche Kampusch koja je provela osam godina u zatočeništvu u kući otmičara Wolfganga Priklopila na sjeveru Beča, pobudio je nezapamćen interes medija.

Iz cijelog svijeta pristiglo je preko 70 ponuda za intervju

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Slika nije dostupna Natascha Kampusch postaje televizijska voditeljica!

Novi dnevni list 'Österreich', čiji prvi broj izlazi u petak, navodno ponudio čak 200.000 eura za prvi intervju, dok su ostale austrijske novine nudile od 30.000 do 70.000 eura. Interes su navodno iskazale i producentske kuće, koje žele otkupiti prava na Nataschinu priču o osam godina zatočeništva. 

U utorak su jedne njemačke novine objavile priču da je djevojka navodno trudna, a otac djeteta je njezin otmičar koji se ubio na dan njezinog bijeg.
 
Priču su objavile njemačke novine Berliner Zeitung, a prenosi Daily Mail. Nije poznato odakle njemačkim novinarima takva informacija, osim da se radi o "izvoru bliskom Nataschi".

Austrijska policija je u nedjelju potvrdila kako je Natascha bila seksualno zlostavljana, a sama Natascha u ponedjeljak je preko policije objavila kako "tuguje za otmičarem". Međutim, odbija razgovarati o seksualnom zlostavljanju, ne želeći ga ni demantirati ni potvrditi, čak i doktorima.

Djevojka i dalje uporno odbija vidjeti svoje roditelje, no voljna je s njima pričati putem telefona. Policija vjeruje da je ona prije 8 godina pobjegla od kuće usred žestoke svađe svojih roditelja koji su se nakon njezinog nestanka rastavili, kriveći jedan drugog za Nataschin nestanak.

Prema pisanju Guardiana, Kampusch je pak izjavila da sa svojim roditeljima, koji su se za vrijeme trajanja njezinog zatočeništva razveli, želi komunicirati samo preko telefona.

Natascha je bila u tako velikome strahu od Wolfganga Priklopila da se je on usudio nekoliko puta povesti sa sobom u kupovinu, a da se ona nije usudila bježati ili vikati. Takva ovisnost o otmičaru odnosno nesretna spremnost žrtve da zaštiti nasilnika u psihologiji se definira kao Stockholm-sindrom, gdje žrtva počinje graditi duboku vezu sa svojim otmičarom, što na kraju rezultira prelaskom žrtve na njegovu stranu.

Termin 'Stockholm-sindrom' prvi je upotrijebio profesor Nils Bejerot kako bi objasnio fenomen vezivanja talaca za svoje otmičare. Naime, u glavnom švedskom gradu Švedske Stockholmu, 1973 dvojica razbojnika su u banci Norrmalmstorg šest dana držali četvero talaca.

Suprotno svim očekivanjima taoci u Norrmalmstorg Banku su bili jako brižni prema svojim otmičarima te su ih štitili od policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene