Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na kinesku objavu uspostave 'zone protuzračne obrane' stigla je žustra reakcija američkih vojnih bombardera.


Nakon što je Kina najavila da će u Istočnom kineskom moru uspostaviti 'zonu protuzračne obrane', koja pokriva veliku površinu Južne Koreje i Tajvana, uključujući i arhipelag Senkaku, otočje pod kontrolom Japana na koje pravo polaže i Kina te ga naziva Diaoyu, na Dalekom je istoku porasla napetost.

Vezani članci Mjesto avionske nesreće u Pokhari VIDEO Avion sa 72 osobe smrskao se na komadiće: Traje akcija spašavanja, poginulo je najmanje 68 osoba Slika nije dostupna Zbog ovakvih su dvaju aviona Japan i Rusija danas umalo zaratili!

Usprkos teritorijalnim sporovima s Japanom, a neki bi rekli upravo zbog njih, Peking je u Južno kinesko more poslao svoj nosač aviona Liaoning.

Kina poslala nosač zrakoplova na vježbe u Južno kinesko more

Istovremeno, japanske su aviokompanije ANA i JAL na zahtjev vlasti u Tokiju objavile da će obustaviti sve svoje letove prema Kini čija ruta prolazi kroz spomenutu zonu.

A da je stvar s kineskom zonom prešla u sferu ozbiljne, svjedoči i informacija da su dva američka vojna aviona B-52 nadletjele sporno otočje Senkaku (Diaoyu), namjerno o tome ne dajući nikakvu prethodnu obavijest Kinezima.

'Izveli smo operacije na području otočja Senkaku. Nastavili smo slijediti naše uobičajene procedure, što znači da ne objavljujemo rute letova, ne dajemo prethodne obavijesti radiovezom i ne objavljujemo naše frekvencije', rekao je za Reuters pukovnik Steve Warren iz odjela za odnose s javnošću američkog Pentagona.

Dodao je da kineskog odgovora na prelet dvaju aviona kroz njihovu novouspostavljenu zonu nije bilo.

'Zapaljiva kineska politika'

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest na redovitoj je konferenciji za novinare kazao da bi se nesuglasice između Japana i Kine trebale rješavati diplomatskim kanalima.

'Politika [uvođenja zone protuzračne obrane] koju je proteklog vikenda objavila Kina nepotrebno je zapaljiva. Ovakva bi se pitanja trebalo rješavati diplomacijom, a ne prijetnjama ili zapaljivim jezikom', kazao je Earnest.

Spomenuta zona, inače, podrazumijeva pravila kojih se trebaju pridržavati svi avioni koji njome prolaze, a u suprotnom se izlažu intervenciji kineskih oružanih snaga, priopćilo je ranije u utorak ministarstvo obrane u Pekingu.

Svi zrakoplovi morat će, prema službenom Pekingu, naznačiti precizan plan leta, jasno identificirati o čijem se zrakoplovu radi i održavati punu komunikaciju, kako bi brzo i primjereno odgovorili na zahtjev za identifikacijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju