Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najveća opasnost prijeti od partnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženama prijeti više nasilja od njihova partnera nego od drugih osoba, prema studiji koju je u deset zemalja provela Svjetska zdravstvena organizacija, a objavio britanski medicinski časopis The Lancet.

Istraživači su između 2000. i 2003. anketirali više od 24.000 žena od 15 do 49 godina u 15 gradova (u prosjeku 1.500 žena u jednome gradu). Istraživanje je provedeno u deset zemalja: Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Japanu, Namibiji, Peruu, Samoi, Srbiji i Crnoj Gori, Tajlandu i Tanzaniji.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve"

U svim državama, osim u Samoi, rizik od fizičkog i seksualnog nasilja od strane muža, dečka ili životnog partnera bio je puno veći nego od drugih osoba, prema izjavama žena koje su imale muškog partnera.

Udio žena koje su bile žrtve teškog fizičkog nasilja (udarci,
prijetnje nožem ili drugom vrstom oružja) njihova partnera tijekom dvanaest mjeseci koji su prethodili istraživanju, kretao se od 4 posto u jednom japanskom gradu do 49 posto u peruanskom. 

Ubroje li se i slučajevi seksualnog nasilja nad ženama postotak iznosi od 6 (japanski grad, Srbija i Crna Gora) do 54 (etiopijska pokrajina).

Najmanje opasan grad je japanska Yokohama, gdje je 15 posto žena svjedočilo o nasilju takve vrste, a najopasniji u seoskom području Etiopije, gdje je 71 posto ispitanica izjavilo da su bile žrtve nasilja.

Fizičko i seksualno nasilje često idu zajedno, pa je u većini gradova 30 do 56 posto žena potvrdilo da su bile žrtve obiju vrsta nasilja od strane seksualnog partnera, prema studiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene