Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć Ukrajini

Na satovima matematike sjedili na ušima: Greška u računovodstvu teška tri milijarde dolara oduševit će Kijev

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Pentagon je precijenio vrijednost streljiva, projektila i druge opreme koju je poslao Ukrajini za oko 3 milijarde dolara, što je pogreška koja bi mogla dovesti do slanja više oružja u Kijev.

Pentagon je u četvrtak priopćio da je pogrešno izračunao vrijednost oružja i druge opreme poslane Ukrajini za otprilike 3 milijarde dolara. Ta pogreška znači da će više američkih sredstava odsad biti dostupno za potporu Ukrajini.

Pogreška, koju je Ministarstvo obrane otkrilo nakon interne revizije u ožujku, dogodila se jer su vojne službe koristile procjene troškova na temelju novog hardvera, umjesto starije opreme iz američkih zaliha.

"Odjel je otkrio nedosljednosti u vrijednosti opreme za Ukrajinu", rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh, prenosi Reuters. "U nekim slučajevima korišten je 'trošak zamjene' umjesto 'neto knjigovodstvena vrijednost', stoga je precijenjena vrijednost opreme izvučene iz američkih zaliha."

Pročitajte i ovo Patriot - 3 RAT BIJESNI Rusi oštetili moćno oružje Patriot, objavljeni zahtjevi za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine

Koristeći takozvanu predsjedničku ovlast za povlačenje sredstava, predsjednik Joe Biden prebacio je oružje i opremu iz američkih zaliha u ukupnoj vrijednosti od oko 21,1 milijardu dolara od početka ruske invazije u veljači 2022. Pravi trošak sada se procjenjuje na otprilike 18 milijardi dolara, rekli su dužnosnici, što znači da je administracija udvostručila preostala sredstava za potporu Ukrajini koja je odobrio Kongres.

Singh tvrdi da pogreška nije spriječila isporuke. "Ova precijenjenost nije ograničila našu potporu Ukrajini niti je utjecala na našu sposobnost prijenosa sposobnosti na bojno polje", rekla je.

Pročitajte i ovo Tenk Abrams Izvještaj švedskog instituta Europa se masovno naoružava: Objavljeno tko su najveći izvoznici oružja

Kada je otkrivena pogrešna procjena, Pentagon je ponovno izdao smjernice koje objašnjavaju kako vrednovati opremu kako bi se osiguralo da službe koriste najtočnije računovodstvene metode. Proces je sada u tijeku, što znači da postoji mogućnost da se pronađu i dodatne uštede.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene