Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT BIJESNI

Rusi oštetili moćno oružje Patriot, objavljeni zahtjevi za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine

Patriot - 3
Patriot - 3 AFP
Aktualno Galerija Patriot - 3 Patriot - 3 Foto: AFP Patriot - 2 Patriot - 2 Foto: AFP Patriot - 1 Patriot - 1 Foto: AFP Patriot - 3 Patriot - 3 Foto: Afp +1 Patriot - 1 Galerija 1/6 >>
Sustav protuzračne obrane Patriot oštećen je u ruskom napadu na Kijev. Ruski ambasador pri UN-u iznio je zahtjeve za nastavak izvoza žitarica. Danas isplovljava zadnji brod prije prekida sporazuma.

Američki raketni sustav protuzračne obrane Patriot, koji su Ukrajinci nedavno dobili od Amerike, oštećen je u ruskom udaru na Kijev u utorak, piše Reuters.

Američki dužnosnici navode kako Patriot nije uništen, već samo oštećen. 

Rusko ministarstvo obrane jučer je objavilo da je sustav Patriot u Kijevu pogođen hipersoničnim projektilom tipa Kinžal.

Radi se o jednom od sustava Patriot koji su Ukrajinci postavili u Kijev za obranu glavnog grada od ruskih raketnih napada. Jedan američki dužnosnik rekao je da Washington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravak sustava. U ovom trenutku, dodao je, ne čini se da će sustav morati biti prebačen iz Ukrajine zbog popravka.

U utorak je sustav Patriot oštećen, a Reuters analizira je li ga mogao oštetiti ruski hipersonični projektil tipa Kinžal. Reuters donosi pojašnjenje o Patriotima i Kinžalima, u kojem navodi da je sustav Patriot dizajniran davno prije nego što su hipersonična oružja poput Kinžala poslana na bojišnicu. Raytheon, proizvođač Patriota, nije javno ustvrdio da su Patrioti učinkoviti protiv projektila koji lete hipersoničnim brzinama (brzine koje su pet puta veće od brzine zvuka - ili veće).

Iako je Washington nedavno objavio da je sustav Patriot prošlog tjedna presreo i srušio ruski Kinžal, nije jasno je li ruski projektil u tom trenutku letio hipersoničnom brzinom.

Iako Kinžal, podsjeća Reuters, doseže brzinu od 12.350 km/h, oznaka Kinžala kao hipersoničnih projektila donekle je zavaravajuća, navodi Reuters. Naime, gotovo svi balistički projektili u nekom trenutku svoje putanje dosežu hipersonične brzine, objavio je u izvještaju u ožujku 2022. američki think tank Centar za strateške i međunarodne studije, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Ruski napad na Kijev - 1 Hitne službe na terenu VIDEO Ovako je izgledao ruski udar na Kijev: "Dosta žestoko. Nije lako kada eksplozije dođu tijekom noći"

Posljednji brod prije prekida sporazuma isplovljava iz Ukrajine

Posljednji brod trebao bi danas napustiti luku u Ukrajini prema sporazumu koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita iz Crnog mora, rekao je glasnogovornik UN-a. Prolazak broda događa se dan prije nego što će Rusija napustiti sporazum o izvozu žitarica. 

Moskva je pristala produžiti Crnomorski pakt za dodatnih 120 dana u studenom, ali je zatim u ožujku pristala na produljenje od 60 dana – do 18. svibnja – osim ako se ne ispuni popis zahtjeva u vezi s vlastitim poljoprivrednim izvozom.

U pismu dužnosnicima UN-a ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da će Moskva razmotriti produženje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora nakon 18. svibnja samo ako se riješe sljedeći "sustavni problemi":

  • Ruska poljoprivredna banka (Rosselkhozbank) mora se vratiti u SWIFT sustav plaćanja
  • mora se ponovno pokrenuti isporuka poljoprivrednih strojeva i rezervnih dijelova Rusiji
  • ukidanje zabrane pristupa lukama za ruske brodove i teret
  • ponovno aktiviranje cjevovoda za amonijak od Togliattija u Rusiji do Odese u Ukrajini
  • deblokada računa i financijskih aktivnosti ruskih tvrtki za proizvodnju gnojiva.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene