Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nusret Imamović, bivši vođa vehabijske zajednice iz Gornje Maoče kod Brčkog u Bosni i Hercegovini, uvršten je na među deset osoba i dvije organizacije koje je američki State Department označio terorističkima u popisu objavljenom 24. rujna.


"Nusret Imamović je bosanski teroristički vođa koji djeluje u Siriji. Od dolaska (u Siriju) Imamović aktivno podupire nasilni ekstremizam i vjeruje se da se sada bori na strani organizacije Fronta al-Nusra", stoji u objavi koja se pojavila na mrežnim stranicama State Depratmenta.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Američka vlada objavila snimke zločina islamskih militanata Slika nije dostupna SAD razmatra vojne opcije protiv Islamske države

Radikalni islamisti koji djeluju u BiH ranije su se podijelili pa su Imamović i njegova zajednica poduprli Frontu al-Nusra koja se smatra bliskom al-Kaidi, dok druga, čiji je najistaknutiji predstavnik Bilal Bosnić iz Bužima kod Bihaća, svoje pristalice potiče na priključenje i potporu Islamskoj državi (IS).

AUDIO Čovjek koji je pobjegao džihadistima: 'Raka je crna rupa na Zemlji'

Uz Imamovića na popisu terorista kojega je objavio State Department je i Lavdrim Muhaxheri za kojega je navedeno da je Albanac s Kosova, Sirijac Amru al-Absi za kojega je navedeno kako je posebice zadužen za otmice i Salim Benghalem, označen kao ekstremist iz Francuske. Tu su i Egipćanin Mohammed Abdel-Halim Hemaida Saleh, za kojeg stoji da je povezan s al-Kaidom i da novači bombaše-samoubojice, te Murad Margoshvili, Čečen koji se nalazi u Siriji.

Za Sirijca Muhannada al-Najdija vjeruje se da je stručnjak za izradu improviziranih eksplozivnih naprava kakve se koriste u Afganistanu i Siriji, dok se Abdessamada Fateha opisuje kao pripadnika ogranka al-Kaide koji djeluje u Skandinaviji. Abd al-Baset Azzouz naveden je kao jedan od ključnih operativaca al-Kaide kojega je osobno vođa te terorističke skupine Ayman al-Zavahiri slao u Libiju da tamo organizira islamističke skupine, a Maalim Salman naveden je kao osoba zadužena za obuku stranaca koji se pridružuju terorističkoj skupni al-Shabaab.

Na dosadašnji popis terorističkih organizacija State Department je dodao još dvije - jedna je Jaish al-Muhajireen wal-Ansar (JAMWA), utemeljena 2013. godine, čečenska organizacija čija je sjedište u Siriji i sastoji se uglavnom od stranaca. Druga organizacija je Harakat Sham al-Islam (HSI) koja djeluje od kolovoza 2013. godine, predvode je Marokanci, a baza joj je isto u Siriji i također je čine stranci.

Sve osobe i organizacije koje je imenovao State Department bit će će izvrgnute posebnom režimu sankcija i provjera odnosno zamrzavanja imovine koju eventualno posjeduju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook