Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oslobođen je grkokatolički svećenik, otet u subotu u krimskom gradu Sevastopolju, objavila je policija tog grada nakon što je pretražila njegov stan.


Policija Sevastopolja je navela da je pronašla neprobojne prsluke u stanu svećenika Mikole Kviča. Jedan dužnosnik ukrajinske katoličke župe je ranije rekao da su svećenika otele naoružane osobe. 

Vezani članci Kamatar, ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Užas u Šibeniku: Lihvari dvaput pokušali oteti dijete, u trgovačkom centru napali dužnika i suprugu Nigerija, ilustracija U masovnoj otmici ubijen policajac, više od 80 učenika oteto u napadu na školu

Nakon što su ruske snage krajem veljače preuzele kontrolu nad Krimom, policija je pala pod kontrolu proruskih separatista i surađuje s vrlo nazočnim proruskim milicijama. 

Šimonović iz Ukrajine: Okolo lutaju bande naoružanih ljudi

Svećenicima na Krimu ovoga su mjeseca upućene brojne telefonske i pismene prijetnje. Otac Kvič je uz posao župnika obavljao dužnost i vojnog kapelana na Krimu. Otac Iavorski drži da bi upravo to mogao biti razlog njegove otmice.

'Plaćeni provokatori organiziraju profesionalne provokacije'

Katolička crkva istočnog obreda duboko je ukorijenjena posebice na zapadu Ukrajine. Zabranio ju je Staljin i na silu je priključena Pravoslavnoj crkvi. Zatim je njezin rad obnovljen nakon nekoliko desetljeća tajnosti nakon pada komunizma i danas ima oko pet milijuna vjernika ili 8 posto stanovništva Ukrajine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook