Pročitajte kako se pojavio mit o 'smrtonosnim bananama'.


Iako možda niste čuli za to, ponekad se među ljudima pojavi pitanje ili upozorenje kako previše banana pojedenih odjednom može imati loše posljedice na zdravlje, pa čak i kobne. Postoji tvrdnja kako zbog toga nikad ne bi trebali pojesti više od šest banana 'u komadu'. BBC odlučio je istražiti i odgovoriti na ovo pitanje.

Vezani članci Pomorska policija, ilustracija Detalji tragedije na Kornatima: Dijete (14) su pokušali reanimirati, ali ozljede su bile preteške... Slika nije dostupna FOTO Ne biste vjerovali od čega su načinjene ove skulpture...

Banane su među najpopularnijim voćem na svijetu i zapravo se čini da su nam svima dio svakodnevice, jer ako ih i sami ne jedemo svakako ćemo ugledati kolegu ili ljude u prolazu da se časte s ovim vitaminima i mineralima bogatim voćem.

Radi se o tome da se proširila tvrdnja kako visoka razina kalija u bananama nije dobra za organizam ako je unosimo u prekomjernoj količini. Nutricionistica Catherine Collins iz bolnice Sv. Georgea u Londonu kaže da je kalij, kojeg u banani ima puno, dio svakog atoma u našem tijelu.

10 problema koje banana rješava bolje od bilo kakvih lijekova

'Koliko je on opasan? On je zapravo ključan za preživljavanje i možemo ga pronaći u svakom dijelu našeg organizma', objašnjava Catherine i opisuje da kalij pomaže normalnom funkcioniranju stanica, i oslobađanju inzulina iz gušterače pri čemu kontrolira razinu šećera u krvi, a što je još važnije, drži krvni tlak pod kontrolom.

'S druge strane, ako je razina kalija u tijelu preniska ili previsoka, može uzrokovati neuredan ritam srca, bolove u trbuhu, vrtoglavicu ili proljev. Kalijev klorid je i jedna od kemikalija koje se koriste u smrtonosnim injekcijama u SAD-u, zato što njegova visoka razina može uzrokovati srčani zastoj', kaže Collins, ali dodaje da se zdrave osobe ipak ne trebaju brinuti.

'Za zdravu osobu bilo bi gotovo nemoguće predozirati se bananama. Trebali bi ih pojesti oko 400 da bi kalij došao do tolike razine da vam srce prestane udarati. Banane nisu opasne', zaključuje Collins.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook