Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNA ODLUKA

Gradsko vijeće Mostara odlučilo: Gotovo je s imenima ustaša na pločama. Veleposlanstvo SAD-a pozvalo vlasti Sarajeva i Banje Luke da naprave isto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradsko vijeće Mostara u četvrtak je donijelo povijesnu odluku: preimenovat će se šest ulica koje nose naziv ustaških političkih i vojnih dužnosnika. Umjesto njih na table s imenima ulica vraćaju se zaslužni umjetnici i jedan svećenik.

Ukupno 25 vijećnika mostarskog Gradskog vijeća u četvrtak je izglasalo odluku o promjeni naziva šest gradskih ulica koje nose nazive ustaških političkih i vojnih predstavnika. Osmero vijećnika bilo je suzdržano, a nijedan protiv.

Ulica Mile Budaka postat će Ulica Alekse Šantića, a Ulica Vokića i Lorkovića bit će Ulica Tina Ujevića.

Ulicu Rafaela Bobana mijenja fra Ljudevit Lasta, zatim će Ulicu Đure Spuževića zamijeniti Ico Voljevica, umjesto Ulice Jure Francetića bit će Humska ulica, dok će Ulicu Ive Zelenike mijenjati naziv Ciglana, piše Radio Sarajevo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSLALI PISMO Međunarodni diplomati pozvali vlasti grada Mostara da uklone ustaše iz naziva ulica: "Trebalo bi biti nepojmljivo..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USVOJENI ZAKLJUČCI Bosanskohercegovački HDZ na sastanku u Mostaru pozvao bošnjačke stranke da prestanu s govorom mržnje prema hrvatskom narodu

O nazivima ulica Mostara još će se raspravljati s obzirom na to da je jedna vijećnica predložila da žene koje su ostavile trag u Gradu na Neretvi također dobiju ulicu, posebno zato što Mostar ima najmanje ulica nazvanih po ženama.

Prijedlog o promjeni naziva tih ulica nedavno su podnijeli predstavnici međunarodne zajednice na čelu s Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom za BiH.

"To bi služilo i kao primjer za ostatak zemlje i pomoglo izgradnji pozitivnog i inkluzivnog okruženja koje će ljude potaknuti na ostanak u vlastitim zajednicama i rad na promjenama. Međunarodna zajednica je spremna podržati vas u tom nastojanju", tada je navedeno u prijedlogu mostarskim vlastima.

Imena ustaških prvaka 1995. su godine mostarskim ulicama dodijelili predstavnici tadašnjih hrvatskih vlasti.

Veleposlanstvo SAD-a pozvalo i druge gradove da slijede mostarski primjer

Odluku o preimenovanju ulica pozdravilo je veleposlanstvo SAD-a te poručilo kako bi se mostarskim primjerom trebali povesti i drugi gradovi u BiH. Pozvali su vlasti Sarajeva i Banja Luke da naprave isto.

 

Sjedinjene Države pozdravile su vodstvo gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

"Zajedno su radili na pronalaženju kompromisa i stavljanju zajedničkog dobra ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa. Njihovo vodstvo i njihova spremnost na kompromis znak su snage i trebaju služiti kao primjer svim političkim liderima Bosne i Hercegovine, na svim nivoima vlasti", naveli su te ustvrdili kako su Sjedinjene Države ponosne što "stoje uz lidere koji pokazuju političku hrabrost da rade zajedno na ostvarivanju značajnih postignuća za svoje birače".

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene