Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSLALI PISMO

Međunarodni diplomati pozvali vlasti grada Mostara da uklone ustaše iz naziva ulica: "Trebalo bi biti nepojmljivo..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni dužnosnici angažirani u Bosni i Hercegovini predvođeni visokim predstavnikom Christianom Schmidtom pozvali su vlasti grada Mostara da preimenuju pet ulica koje sada nose imena ustaških prvaka, navodeći da bi to bio primjer i za druge sredine u BiH.

"Trebalo bi biti nepojmljivo da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša, imena koja drže Mostar prikovanim za bolnu prošlost. Postoji pet takvih ulica. Činjenica da nazivi tih ulica stoje više od četvrt stoljeća, od okončanja prethodnog rata, i nakon skoro osamdeset godina od poraza nacizma i fašizma ne služi na čast ovom gradu", naveli su u pismu međunarodni dužnosnici.

Pročitajte i ovo Objavljena je snimka miniranja kamenoloma zbog kojeg je došlo do odrona miniranje kamenoloma VIDEO Pogledajte snimku zastrašujućeg odrona kod Mostara: Odnio je tri automobila Odron kod Mostara nema struje VIDEO Užas kod Mostara: Tri automobila propala u jezero nakon odrona

Potkraj rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a pet ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika, te Đure Spuževića.

Međunarodni diplomati angažirani u BiH navode kako bi cijelo Gradsko vijeće Mostara trebalo predložiti izmjene naziva ulica kojim bi se nadišle nacionalne i ideološke podjele.

"To bi služilo i kao primjer za ostatak zemlje i pomoglo izgradnji pozitivnog i inkluzivnog okruženja koje će ljude potaknuti na ostanak u vlastitim zajednicama i rad na promjenama. Međunarodna zajednica je spremna podržati vas u tom nastojanju", stoji u pozivu.

Uz visokog predstavnika Christiana Schmidta, pismo gradskim vlastima Mostara uputili su i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy, posebni izaslanik EU-a u BiH Johann Sattler, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field i voditeljica izaslanstva OESS-a u BiH Kathleen Kavalec.

U dva navrata bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) pokretao je inicijativu za promjenu naziva spornih ulica, no odluka nije prošla zbog protivljenja stranaka SDP-a i SDA.

Njegov nasljednik Mario Kordić nedavno je izjavio kako te prijeporne nazive treba ukloniti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene