Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljuska Hrvatskoj

Ministar sigurnosti BiH: "Postoje dokazi da hrvatska policija progoni i zlostavlja migrante. To je bruka i sramota jedne EU države"

Dragan Mektić (Foto: AFP)
Dragan Mektić (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Dragan Mektić (Foto: AFP) Dragan Mektić (Foto: AFP) Foto: Afp Dok jedan hrvatski policajac viče na migrante, drugi ih udara nogom (Screenshot: Border Violence Monitoring) Dok jedan hrvatski policajac viče na migrante, drugi ih udara nogom (Screenshot: Border Violence Monitoring) +0 Migranti i policija na zelenoj granici s BiH (Foto: screenshot/borderviolence.eu) Galerija 1/3 >>
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u nedjelju da policija u njegovoj zemlji posjeduje dokaze o tome da hrvatska policija vraća ilegalne migrante sa svog teritorija u BiH te ih pri tom zlostavlja konstatirajući da je takvo postupanje "bruka i sramota" za Hrvatsku.

"Bruka i sramota od jedne europske države, članice Europske unije. Policija se bavi krijumčarenjem migranata i tjera ih na ilegalne migracije. Mi smo na to više puta upozoravali", kazao Mektić za regionalnu televiziju N1.

Pročitajte i ovo Borba protiv krijumčarenja migranata - 4 Unosan posao Policija kreće u žešću borbu protiv krijumčara: "Novac koji se u tome okreće možda je veći od zarade od droge" Ilustracija kontrola prometa Gužva na autocesti A1: Policija provodila akciju

MUP RH takve je tvrdnje odbacio navodeći da se radi o "postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja" što je u skladu s hrvatskim zakonima, a nijedan slučaj navodnog zlostavljanja nije potvrđen provedenim provjerama.

Ministar sigurnosti BiH je to izjavio komentirajući snimke što ih je objavila njemačka televizija ARD uz tvrdnje kako one dokazuju da hrvatska polcija migrante koje zatekne nasilno vraća na teritorij BiH kršeći time svoje zakone i međunarodne konvencije.

Mektić je dodao da su sigurnosne agencije u BiH prikupile dokaze koji potvrđuju optužbe njemačke televizijske kuće.

"Raspolažemo dokazima da se oni (hrvatska policija) time bave i da fizički zlostavljaju i tuku migrante. I čak imamo dokaze da su znali maltretirati obitelji i maloljetnu djecu", kazao je Mektić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene