Migranti i policija na zelenoj granici s BiH (Foto: screenshot/borderviolence.eu)
Migranti i policija na zelenoj granici s BiH (Foto: screenshot/borderviolence.eu) Foto: screenshot/borderviolence.eu

Snimke koje je objavila organizacija Border Violence Monitoring anonimno su im dostavljene, a navodno su zabilježene skrivenim kamerama u šumi pokraj mjesta Lohovo u BiH u razdoblju od 29. rujna do 10. listopada 2018.


Organizacija Border Violence Monitoring na svojim je internetskim stranicama objavila, kako tvrde, autentične snimke na kojima se vidi kako hrvatski policajci na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom nezakonito protjeruju migrante, među kojima ima žena, djece i maloljetnika.

Vezani članci Vršnjačko nasilje, ilustracija Inspekcija u školi: Ministarstvo istražuje slučaj dječaka kojeg su povlačili užetom za vrat Nasilje nad migrantom Božinović odbacio tezu o prljavom poslu za EU: ''Nismo spremni na novi migrantski val''

Kako opisuju na stranici Border Violence Monitoring, u njihovoj bazi je već sada oko 150 izvješća o nezakonitoj praksi policije koja s granice, daleko od službenih graničnih prijelaza vraća migrante u BiH, bez osiguravanja mogućnosti da zatraže azil kao i uz često korištenje nasilja.

Snimke koje je objavila organizacija Border Violence Monitoring anonimno su im dostavljene, a navodno su zabilježene skrivenim kamerama u šumi pokraj mjesta Lohovo u BiH u razdoblju od 29. rujna do 10. listopada 2018. Kako su anonimni autori lokaciju potkrijepili i GPS koordinatama, u BMV-u ih smatraju autentičnima.

Na snimkama se vidi kako policajci s oružjem u rukama migrante, muškarce, ali i žene i djecu, svrstavaju u linije, a jedan policajac jednog od migranata udara nogom. 

Migranti i policija na zelenoj granici s BiH (Foto: screenshot/borderviolence.eu) Dok jedan hrvatski policajac viče na migrante, drugi ih udara nogom (Screenshot: Border Violence Monitoring)

BVM na svojim stranicama piše kako je u navedenom periodu zabilježeno više od 50 nelegalnih vraćanja migranata sa zelene granice na teritorij BiH. Policija nezakonitim i naslinim vraćanjem migranata krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima, Povelju EU o temeljnim pravima kao i Ženevsku konvenciju o izbjeglicama.

Skupina koja je dostavila snimke planira snimiti još materijala, a navodno rade i s termalnim kamerama.

"Zahtijevamo da kršenja ljudskih prava na granice Hrvatske i BiH odmah prestanu. Potrebno je provesti službenu i internu istragu od strane hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i Europske komisije koja sufinancira osiguranje hrvatskih granica iz Fonda za unutarnju sigurnost", poručila je anonimna skupina putem Border Violence Monitoringa.

Iz MUP-a su priopćili kako su provjerili lokacije na kojima su snimke zabilježene te utvrdili da policajci nisu prekoračili svoje ovlasti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju