Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP) Foto: Afp

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u utorak preuzeo dužnost člana Predsjedništva Bosne i i Hercegovine i postao prvi predsjedatelj tog tijela u novom mandatu, samo dan kasnije je izjavio kako više voli Srbiju od države kojoj je na čelu te kako će i u novoj ulozi putovati sa srbijanskom putovnicom, što je činio i do sada.


"Ja više volim Srbiju nego BiH. BiH je samo moje radno mjesto i ništa više", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci tijekom ceremonije koja je tamo priređena kako bi se proslavilo podsjećanje na ulazak srpske vojske u taj grad u studenom 1918. godine po okončanju Prvog svjetskog rata.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija, BiH Osam novih slučajeva zaraze u BiH, čak ih je sedam iz Tešnja Migranti kod Bihaća, ilustracija U Bihać svaki dan stiže 100 do 150 migranata koji žele nastaviti put prema Hrvatskoj

Dodik je ponovo inzistirao na tome kako su njemu kao članu Predsjedništva BiH bitni jedino interesi Republike Srpske odnosno samo Srba koji u njoj žive.

"Mi smo u BiH samo silom međunarodnog sporazuma", kazao je Dodik.

On tvrdi kako gotovo da nema elemenata koji bi RS zadržali u BiH, a za to je okrivio međunarodnu zajednicu optuživši je da je bez osnova ishodila prebacivanje 85 različitih ovlasti s razine entiteta na državu.

Današnju Bosnu i Hercegovinu opisao je kao "protuustavnu i protudaytonsku" najavivši kako će je osporavati gdje god to bude mogao. (Hina)