Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić na summitu u Ohridu: Jugoistočna Europa opredijeljena za EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve zemlje jugoistoka Europe čvrsto su opredijeljene za europski put i za konačni cilj - članstvo u EU-u, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na sastanku predsjednika zemalja srednje i jugoistočne Europe koji je u petak ujutro počeo u Ohridu.

Od zemalja koje su zastupljene na skupu devet je punopravnih članica EU-a, a devet je nečlanica, u različitom statusu povezanosti s Unijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Summit NATO-a Sanader i Mesić stigli na NATO summit Slika nije dostupna Peti ekonomski forum Mesić: Zemlje krizu mogu ublažiti suradnjom

Takav sastav, po riječima Mesića, omogućava široku razmjenu mišljenja o međunarodnim kretanjima posebice u dva područja - financijskoj i prehrambenoj krizi.

Financijska kriza može imati ozbiljne posljedice na stanje u istočnoj Europi, na bivše zemlje u tranziciji, jer su one naročito opterećene dugovima i trgovinskim deficitom, rekao je Mesić, te dodao da prehrambena kriza uključuje borbu protiv siromaštva i gladi te da je EU bitan čimbenik ublažavanja i rješavanja te krize kao najveći donator siromašnim zemljama. Mesić je rekao da ta kriza može biti izazov za reformu poljoprivredne politike EU-a.

Govoreći o suradnji u regiji, Mesić je rekao da se neki otvoreni problemi trebaju rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu sa standardima EU-a.

"Europski proces na našim prostorima je u tijeku a mi bismo željeli da bude što brži. Ovdje želim istaknuti, da mi, zemlje regije, međusobno surađujemo na europskom procesu - razmjenom informacija i stručnjaka i tu ćemo praksu nastaviti dok svaka zemlja ovog područja ne bude učlanjena u Uniju", rekao je Mesić.

On je izrazio uvjerenost da će se u cijeloj regiji afirmirati prevlast demokracije i europske orijentacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene