Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka i Francuska čvrsto računaju s tim da će se prisni i uspješni odnosi dviju zemalja nastaviti i nakon promjene vlasti u Parizu, priopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i novog francuskog premijera Francoisa Fillona u četvrtak u Berlinu.


"Ne dvojim oko toga da će suradnja Njemačke i nove francuske vlade i u budućnosti biti vrlo dobra", izjavila je Merkel te istaknula važnost dobrih odnosa dviju najvećih europskih zemalja za budućnost Europske unije.

Vezani članci Njemačka ekstremna desnica (Foto: AFP) Pred Njemačkom je napeta izborna godina: Merkel objavila da se neće ponovno kandidirati, tko će zauzeti njenu poziciju? Slika nije dostupna Odnose BiH i Slovenije ugrožava jedino 'slučaj 'Ljubljanska banka''

"Mi znamo da je naša suradnja vrlo važna u rješavanju mnogih odlučujućih pitanja unutar Europske unije", izjavila je Merkel nakon susreta.

Kako je priopćeno iz kancelarskog ureda, Merkel i Fillon su tijekom prvog zajedničkog radnog ručka razgovarali o razvoju događaja unutar EU-a nakon prošlotjednog summita te su dogovorili sljedeću zajedničku sjednicu vlada Njemačke i Francuske.

"Našu zajedničku sjednicu u studenome posvetit ćemo razvoju na tržištu rada i znanosti", izjavila je Merkel.

Merkel i Fillon su također razgovarali o situaciji unutar
zajedničkog koncerna EADS a tom je prilikom Merkel iznova odbila izravno sudjelovanje njemačke države u tom koncernu.

"EADS mora postati normalno poduzeće i nadam se da će unutar tvrtke uskoro biti stvorene čvrste strukture", izjavila je Merkel te naglasila da EADS, u čijem sklopu djeluje i Airbus, nije predmet nesporazuma između Pariza i Berlina jer da obje zemlje "streme istim ciljevima".

Fillon, kojemu je ovo prvi posjet Berlinu u svojstvu francuskog
premijera, pohvalio je Merkel zbog reformskih uspjeha njezine vlade te zbog uspješnog predsjedanja EU-om.