Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka i Francuska čvrsto računaju s tim da će se prisni i uspješni odnosi dviju zemalja nastaviti i nakon promjene vlasti u Parizu, priopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i novog francuskog premijera Francoisa Fillona u četvrtak u Berlinu.


"Ne dvojim oko toga da će suradnja Njemačke i nove francuske vlade i u budućnosti biti vrlo dobra", izjavila je Merkel te istaknula važnost dobrih odnosa dviju najvećih europskih zemalja za budućnost Europske unije.

Vezani članci Njemačka ekstremna desnica (Foto: AFP) Pred Njemačkom je napeta izborna godina: Merkel objavila da se neće ponovno kandidirati, tko će zauzeti njenu poziciju? Izražavanje emocija je znak snage TEST tvrdi da može predvidjeti trajanje vaše veze, jeste li dovoljno hrabri?

"Mi znamo da je naša suradnja vrlo važna u rješavanju mnogih odlučujućih pitanja unutar Europske unije", izjavila je Merkel nakon susreta.

Kako je priopćeno iz kancelarskog ureda, Merkel i Fillon su tijekom prvog zajedničkog radnog ručka razgovarali o razvoju događaja unutar EU-a nakon prošlotjednog summita te su dogovorili sljedeću zajedničku sjednicu vlada Njemačke i Francuske.

"Našu zajedničku sjednicu u studenome posvetit ćemo razvoju na tržištu rada i znanosti", izjavila je Merkel.

Merkel i Fillon su također razgovarali o situaciji unutar
zajedničkog koncerna EADS a tom je prilikom Merkel iznova odbila izravno sudjelovanje njemačke države u tom koncernu.

"EADS mora postati normalno poduzeće i nadam se da će unutar tvrtke uskoro biti stvorene čvrste strukture", izjavila je Merkel te naglasila da EADS, u čijem sklopu djeluje i Airbus, nije predmet nesporazuma između Pariza i Berlina jer da obje zemlje "streme istim ciljevima".

Fillon, kojemu je ovo prvi posjet Berlinu u svojstvu francuskog
premijera, pohvalio je Merkel zbog reformskih uspjeha njezine vlade te zbog uspješnog predsjedanja EU-om.