Marjan Šarec (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Marjan Šarec (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je izjavio da se u slovenskom susjedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje", referirajući se na objavljivanje povijesnih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenskog teritorija prikazani kao ozemlje tih država.


"Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu", kazao je Šarec okupljenima na zboru u Brestanici, gdje je Društvo izbjeglica i prognanika iz Drugog svjetskog rata obilježilo dan sjećanja na svoja ratna stradanja.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Sloveniji, ilustracija Slovenija pred novom karantenom? Janša ne otvara kafiće: "Na nekoliko tjedana u cijelosti bi se mogao zaustaviti društveni život" Krušna peć, ilustracija Užas u Sloveniji: Prilikom rušenja krušne peći pronašli dječju lubanju: ''Ovdje živim 41 godinu i svih ovih godina nije se dogodilo ništa neobično''

"Opet se crtaju zemljovidi i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenske manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava", kazao je Šarec u govoru okupljenima, prema snimci koju je u svom dnevniku emitirala Slovenska televizija, aludirajući na zakonski prijedlog u lokalnom parlamentu u Trstu usmjeren navodno na smanjivanje prava slovenske manjine koja živi u tom dijelu Italije.

"Slovenija želi uvijek živjeti u dobrosusjedskim odnosima i biti sa svima prijatelj, ne samo sa susjednim državama nego sa svima u Europi i svijetu. No, ne smijemo šutjeti kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje", kazao je u govoru preživjelim stradalnicima Drugog svjetskog rata Šarec, dodavši kako se i na slučaju Drugog svjetskog rata pokazalo da je onaj koji radi s okupatorom samo kolaborant kojega ne cijene.

Također je rekao da bi i desna oporba danas trebala djelovati domoljubno i odlučno se suprotstaviti provokacijama drugih država, a ne šutjeti i njegovu vladu optuživati da je Sloveniju "posvađala sa svim susjedima".

Slovenija je reagirala u petak na na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije.

Ljubljana je osudila kao provokaciju povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon I. svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana. (Hina)