Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađari će na referendumu u nedjelju gotovo sigurno odbaciti europski plan relokacije izbjeglica po unaprijed određenim kvotama, ali je pitanje hoće li odaziv biti dovoljno velik da se izjašnjavanje proglasi važećim.


Posljednje ankete kazuju da će odgovor 'NE' dobiti premoćnu većinu, ali nije sigurno hoće li odaziv biti veći od potrebnih 50 posto, piše Reuters.

Vezani članci Migranti preminuli pokušavajući doći do Europe, ilustracija Tragedija na obali: More izbacilo tijela 13 migranata, među njima šestero djece Slika nije dostupna NE ŽELE SUDJELOVATI Rasprava u EU o raspodjeli 'mađarske kvote'

Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban pojačao je uoči referenduma propagandnu kampanju, time ciljajući i na rast podrške za nadolazeće izbore 2018. godine.

'Nemojmo riskirati – glasajte NE', pozivaju mađarske stanovnike plakati zalijepljeni diljem države.

Orban od svojih sunarodnjaka želi čuti 'NE' na pitanje 'Želite li da Europska unija smije, bez savjetovanja s mađarskim parlamentom, narediti obvezno naseljavanje nemađarskog stanovništva u Mađarsku?'.

Cilj europskog dogovora o relokaciji izbjeglica, a koji su države članice prošle godine većinski odobrile, jest olakšanje pritiska na Grčku i Italiju, glavne ulazne točke u EU za stotine tisuće migranata s Bliskog istoka i iz Afrike, piše AFP.

Orban referendumom želi blokirati naseljavanje oko 160.000 izbjeglica kojima je odobren azil diljem EU-a kroz sustav kvota, mjeru koju Mađarska pokušava pravno osporiti na Europskom sudu pravde.

S podrškom svoje stranke Fidesz Orban se nametnuo kao jedan od vođa protuimigrantske fronte u Europskoj uniji, protiveći se politici otvorenih vrata njemačke kancelarke Angele Merkel.

Mađarska je bila prva članica EU-a koja je zaustavila pristup migranata i izbjeglica, postavljajući ogradu na svojoj granici s Hrvatskom i Srbijom. Uvela je i stroge zakone protiv ilegalnog prelaska granice.

Orban je imigraciju više puta nazvao 'otrovom', optužujući izbjeglice i migrante za terorizam i tvrdeći da bi priljev muslimanskog stanovništva uništio kršćanski i nacionalni identitet Europljana. Nedavno je predložio da se tražitelje azila preseli na 'velik otok ili dio obale sjeverne Afrike'.

Mađarski povjesničar Laszlo Tokeczki nedavno je na državnom radiju izjavio kako 'feministicama, homoseksualcima, židovima i ateistima treba biti jasno da je za njih gotovo ako islam pobijedi', prenosi dpa.

Amnesty International u utorak je objavio izvještaj, sastavljen na temelju razgovora sa 143 izbjeglice, u kojem stoji kako je protiv njih upotrijebljena pretjerana sila, da su bili batinani te su na njih bili pušteni policijski psi.

Bruxelles: Mađarska ne može poništiti sustav kvota

Posljednje ankete pokazuju da će na referendumu zasigurno pobijediti tabor koji se protivi EU-u, no bude li izlaznost manja od 50 posto, on neće biti važeći.

Stoga su Orban i njegova stranka naredili svojim podružnicama da mobiliziraju dovoljan broj ljudi za referendum kako bi na njega izašlo više od polovice od 8 milijuna birača. Mađarske opozicijske stranke pozivaju na bojkot referenduma.

Lijeve dnevne novine Nepszabadsag, citirajući izvore iz Fidesza, piše kako karijere nekih zastupnika i gradonačelnika ovise o izlaznosti u njihovim jedinicama.

Pravne su posljedice referenduma upitne. Europski dužnosnici ranije su rekli kako Mađarska ne može poništiti već donesenu odluku o izbjegličkim kvotama.

Europska komisija u srijedu je rekla kako rezultat referenduma neće utjecati na sustav kvota ili druge europske sporazume.

'Članice EU-a imaju pravnu odgovornost ispuniti već donesene odluke', rekao je povjerenik Europske komisije za migracije Dimitris Avramopulos, prenosi afp.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srpnju je upozorio da je 'pravna sigurnost u opasnosti ako će se održavati referendumi o svakoj odluci Vijeća ministara ili Europskog parlamenta'.

Usprkos tome, trijumf na referendumu mogao bi ohrabriti Orbana i Fidesz uoči parlamentarnih izbora 2018. godine na kojem ciljaju dobiti dvotrećinsku podršku koja bi im omogućila mijenjanje ustava. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju