Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neprovjereni izvori

Razriješena dužnosti: Ukrajinska povjerenica za ljudska prava širila neistine o ratnim silovanjima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ukrajinska povjerenica za ljudska prava razriješena je dužnosti zbog načina na koji je prenosila informacije o seksualnom zlostavljanju i silovanju ruskih vojnika.

Ukrajinski parlament je u utorak smijenio povjerenicu za ljudska prava Ljudmilu Denisovu. Razriješena je nakon što je javnost reagirala na rječnik kojim se koristila pri izvještavanju o slučajevima silovanja Ukrajinki koja su navodno počinili ruski vojnici.

Također, na njezin su račun upućene optužbe da je svjesno širila dezinformacije iz neprovjerenih izvora. Zasad nisu predloženi novi kandidati koji bi trebali popuniti to mjesto, prenosi Newsweek Ukrajinsku Pravdu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uznemirujuće snimke "Ubijte ih sve!" Pogledajte kako ruski vojnici razgovaraju o ukrajinskom civilnom stanovništvu

Unatoč ukrajinskim optužbama, Kremlj i dalje tvrdi da njihovi vojnici nisu počinili nikakve ratne zločine ili silovanja za vrijeme trajanja specijalne vojne operacije. Prošlog tjedna brojni su ukrajinski mediji i novinari potpisali otvoreno pismo u kojem mole da se slučajevi silovanja ili seksualnog napada "objavljuju oprezno", pogotovo ako je riječ o djeci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prikupljanje dokaza Prva strana policija ide u Ukrajinu istraživati ratne zločine, Rusi skeptični: "Zadaća im je sakriti..."

U otvorenom pismu je također pisalo da "je važno shvatiti kako su seksualni zločini za vrijeme rata korišteni kao instrument genocida, instrument ratovanja bez ikakvih pravila, ali baš zbog toga ne smiju biti korišteni kao ilustrativni materijal koji će zapaliti emocije publike".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene