Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznao krivnju

Prvo suđenje za ratni zločin u Ukrajini: Ruski vojnik ubio muškarca, a udovici poručio - "Razumijem da mi nećete moći oprostiti, ali..."

Suđenje ruskom vojniku - 2
Suđenje ruskom vojniku - 2 Afp
Aktualno Galerija Suđenje ruskom vojniku - 2 Suđenje ruskom vojniku - 2 Foto: Afp Suđenje ruskom vojniku - 3 Suđenje ruskom vojniku - 3 Foto: Afp Suđenje ruskom vojniku - 1 Suđenje ruskom vojniku - 1 Foto: Afp Suđenje ruskom vojniku - 3 Suđenje ruskom vojniku - 3 Foto: Afp +1 Suđenje ruskom vojniku - 2 Galerija 1/6 >>
Suđenje ruskom vojniku optuženom za ubojstvo nenaoružanog muškarca u Ukrajini, prvo takvo od početka ruske invazije, odgođeno je do petka u 11 sati po lokalnom vremenu. Tijek suđenja vrlo je emotivan, a suci su procijenili da 21-godišnji vojnik nije spreman za raspravu.

21-godišnji Vadim Šišimarin priznao je u srijedu krivnju za pucanje na nenaoružanog 62-godišnjeg civila u ukrajinskoj regiji Sumi odmah na početku rata.

Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..." Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Tužiteljstvo je ranije tražilo za Šišimarina doživotnu kaznu zatvora. On je prvi ruski vojnik kojemu se sudi za ratne zločine u Ukrajini.

Udovici rekao da mu je žao

U četvrtak je na sudu udovici muškarca kojega je ubio rekao da mu je žao.

"Priznajem svoju krivnju. Razumijem da mi nećete moći oprostiti, ali žao mi je", rekao je na sudu.

Na pitanje je li se pokajao za ono što je učinio, odgovorio je: "Da, priznajem svoju krivnju i sram me je".

Udovica je ruskog vojnika pitala zašto je došao u Ukrajinu: "Jeste li došli braniti nas? Od koga? Jeste li me branili od mog muža kojeg ste ubili?"

"Zapovijeđeno nam je da dođemo s kolonom, a što će uslijediti nisam znao", odgovorio joj je.

Rusija nezainteresirana za svojeg vojnika?

Odvjetnik vojnika, kojeg je imenovala Ukrajina, rekao mi je da nijedan ruski dužnosnik nije bio u kontaktu s njim, uključujući i Ministarstvo obrane.

U Kijevu trenutno nema ni ruskog veleposlanstva koje bi moglo stati iza vojnika.

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina rekao je za BBC da "Kremlj nema informacija o ovom slučaju".

Čini se kao da su mladog vojnika prepustili sudbini oni koji su ga poslali u rat. Isti i dalje poriču da njihova vojska u Ukrajini čini zločine.

U srijedu je suđenje odgođeno zbog prevelikog broja predstavnika medija i prebačeno na sud u Kijevu, piše CNN.

U četvrtak su suci zaključili da Šišimarin nije spreman za raspravu i odgodili suđenje za petak u 11 sati po lokalnom vremenu.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene